„Възраждане“ и БСП не дойдоха на срещата в СОС. Няма решение на кризата!

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Политическите групи в Столичния общински съвет дискутират бъдещи политики и търсят консенсус около избора на председател на СОС. Срещата бе инициирана от общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и проф. Вили Лилков от “Синя София. Присъстват представители на ПП-ДБ – “Спаси София“, ГЕРБ и ИТН, уточни „Фокус“.

След разговорите от ГЕРБ-СДС заявиха, че получават още от същото, тъй като напълно отхвърлят предложението на ПП-ДБ-СС за избор на временен или ротационен председател на Столичния общински съвет. Те призоваха да бъде изготвено коалиционно споразумение, но ако „Спаси София“ излязат от коалицията с ПП-ДБ.

Не присъстват представители на “Възраждане“ и БСП. Известно е, че от БСП-София вчера с позиция, изпратена до медиите, съобщиха, че няма да присъстват на срещата.

„През последните четиридесет дни групата на МК „БСП за България“, единствена в СОС, показа отговорност и разум като участва в преговорите, инициирани от първата политическа сила ПП-ДБ-СС, конструктивно, професионално и с конкретни решения за бъдещето на града ни, пише в позицията на общинските съветници от групата на социалистите. – На двете срещи подробно аргументирахме предложенията си по важните политики и откроихме основните приоритети за работата на СОС, за част от които внесохме и докладите си.

От първия ден заявихме, че разумът и диалогичността трябва да са водещи в политически сложно конфигурирания общински съвет. Трябват работещи решения, които да се реализират от стабилно мнозинство, сформирано на основата на общи принципи и политики, в интерес на гражданите на София, но и при съобразяване с „червените линии“, които избирателите са поставили на всяка от политическите формации“.

В позицията си съветниците от групата на МК „БСП за България“ отбелязват, че, за съжаление, тези срещи не са дали очаквания резултат.

„А твърдо заявената ни позиция за запазване на културно-историческото наследство беше грубо погазена от управляващите държавата, чието представителство е най-многобройно и в Столична община.

Всички ние носим политическа отговорност пред избирателите си за изпълнение на обещанията в предизборните си програми. Управлението не може да бъде индулгенция за погазването им. Затова ние прекратихме преговорите с ПП-ДБ-СС след незаконното и варварско унищожаване на Паметника на Съветската армия. За нас е ясно, а и за повечето софиянци, че водещо през последните седмици беше не желанието за преодоляване на кризата в СОС, не благосъстоянието на града, а втвърдяването на Сглобката и пренасянето ѝ в управлението на София. Двете най-големи групи – на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС – очевидно подготвят възпроизвеждането на некоалицията в Столична община“, пишат социалистите.

Вече пет пъти СОС не може да избере свой председател. Следващата сесия е насрочена за 11 януари 2024 година.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО