Бурята „Герит“ унищожава къщи и оставя хиляди хора без ток в северната част на Великобритания

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Бурята, която връхлетя Обединеното кралство със силни ветрове и обилен сняг, нанесе щети на къщи, отмени влакове и остави хиляди хора без електричество в четвъртък в Шотландия и части от Северна Англия, цитирана от Асошиейтед прес.

В някои крайбрежни райони на Шотландия работниците се сблъскаха със скорост на вятъра от 80 мили в час, докато се опитваха да възстановят електрозахранването на домакинствата и предприятията, които бяха прекъснати, когато падащи клони и други отломки се удариха в електропроводите.

Повече от 31 000 жилища бяха включени отново, но около 14 000 други останаха без ток в четвъртък сутринта.

Бурята „Герит“ предизвика и широкообхватни смущения във влаковото движение в Шотландия, където пътуването по някои линии беше преустановено, докато служителите не извършат пълна проверка на железопътната мрежа. Паднало дърво удари кабината на машиниста на един влак. Няма пострадали.

Снегът блокира и някои пътища в Шотландия.

В град Манчестър в Северозападна Англия полицията съобщи, че късно в сряда е получила многобройни съобщения за домове, повредени от „мини торнадо“.

Местните власти съобщиха, че около 100 имота са били евакуирани през нощта. Няма данни за пострадали.

Летище „Хийтроу“, основният туристически център във Великобритания, отмени 18 полета в сряда поради ограниченията на контрола на въздушното движение по вътрешните маршрути. Полетите до европейски градове като Барселона и Берлин също бяха засегнати.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО