Молдова ще бъде временно освободена от задълженията за плащания по програмите на ЕС

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Молдова ще бъде освободена от задълженията за плащания по програмите на Европейския съюз (ЕС), съобщи молдовската новинарска агенция Молдпрес.

На днешна среща членовете на парламентарната комисия по външна политика и европейска интеграция одобриха уведомлението за започване на преговорния процес и одобрението на споразумението между правителството на Молдова и Европейската комисия, което включва тази разпоредба.

Според документа за периода 2021-2027 г., Молдова ще бъде временно освободена от задълженията за плащания по програмите на ЕС. Това решение е в отговор на предложение на Европейската комисия и отразява икономическите, финансовите и политическите последици за Молдова от руската инвазия в Украйна.

Представителите на управляващите посочиха, че бъдещите споразумения за присъединяване на Молдова към програмите на ЕС също могат да предвиждат освобождаване от финансови вноски. Европейската комисия ще оценява необходимостта от продължаване на това временно освобождаване на всеки година, базирайки се на предоставената информация от молдовското правителство.

Към момента Молдова е подписала споразумения за присъединяване към различни програми на ЕС, включително „Фискалис“ (Fiscalis), „Митници“ (Customs), „Програма за общия пазар“ (Single Market Program), „ЕС в подкрепа на здравето“ (EU4Health), Програмата LIFE за околната среда, природата и климата, „Хоризонт Европа“ (Horizon Europe) за научни изследвания и иновации, Механизмът за гражданска защита на ЕС (Union Civil Protection Mechanism), както и към инструмента „Connecting Europe“ (CEF).

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО