Държава от НАТО призна, че в момента Украйна не може да победи Русия. Нужни са ѝ 400 системи HIMARS и 1000 танка

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че Украйна се нуждае не от 40 ракетни системи за залпов огън HIMARS, а от 400, за да победи руския агресор във войната.

Както пише „Укринформ“, на икономическия форум в Давос ръководителят на литовското ведомство също подчерта, че би било добре украинските въоръжени сили да получат не 80 танка, а 1000.

„Би било много добре да се ангажираме не само да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, но и да кажем: каквото е необходимо, за да спечелим. Това ще бъде възпиращо послание за Путин“, подчерта Ландсбергис.

Редица военни и политически анализатори посочват, че западните страни предоставят оръжия на Украйна не за победа, а просто да избегне загубата в тази война. Лятната контраофанзива през миналата година на ЗСУ не доведе до желаните резултати.

Пълномащабната война скоро ще навлезе във втората си година, а Украйна още не е получила западни изтребители. Освен това страни като Германия и САЩ не искат да ѝ дадат и ракети с голям обсег на действие.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО