Германският министър на отбраната: Войната в Украйна може да се разпространи и в съседните държави

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Войната между Русия и Украйна може да се разшири и да обхване и съседните страни, предупреди германският министър на отбраната Борис Писториус, предаде ДПА и БТА.

„Чуваме заплахи от Кремъл почти всеки ден – най-новият такъв случай бе срещу приятелите ни от балтийските страни“, казва Писториус в интервю, публикувано днес във в. „Тагесшпигел“, точно година откакто зае поста.

„Необходимо е бързо да подсилим отбранителните си способности предвид спешността на заплахата“, подчертава министърът, говорейки за въоръжените сили на страната. „Трябва да имаме предвид, че (руският президент) Владимир Путин може да нападне дори страна от НАТО някой ден“, допълва Писторус, като наред с това отбелязва, че ако това стане, то ще е „след пет до осем години“.

Писториус посочва, че с призива си Бундесверът да се приведе в готовност да води война иска „да разтърси обществеността“ в страната си.

Министърът очаква до април предложения за връщане под някаква форма на задължителна военна служба, отменена през 2011 година. Той каза, че е отворен и за идеята във въоръжените сили да служат и войници без германски паспорт.

Писториус смята също, че отбранителната промишленост трябва да стане по-ефективна. Той се изказа в подкрепа на реформирането на т.нар. „дългова спирачка“ в името на сигурността. „С дълговата спирачка в този ѝ вид няма да минем през тези кризи невредими“, каза той.

В интервюто Писториус отхвърля призивите за повече германска военна помощ за Украйна, като изтъква, че Бундесверът не може да „вложи всичко“ и да остави Германия беззащитна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО