НАТО: Мирът не е даденост, готвим се за война с Русия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Трябва да осъзнаем, че мирът не е даденост. И затова ние [силите на НАТО] се готвим за конфликт с Русия. Това заяви председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, предаде The Telegraph.

Той направи този коментар след среща на началниците на отбраната на НАТО Брюксел – на фона на продължаващата пълномащабна война в Украйна, отприщена без причина от руските терористи през февруари 2022 г.

Цивилните трябва да се подготвят за война с Русия през следващите 20 години, заяви високопоставеният командир на НАТО. Той предупреди, че за да бъде запазен мирът, НАТО трябва да има готовност да се защити. И това ще изисква цялостна промяна в живота на хората – както военните, така и цивилните.

Голям брой цивилни ще трябва да бъдат мобилизирани в случай на избухване на война и правителствата трябва да въведат системи за управление на процеса, каза адмирал Бауер. „Трябва да осъзнаем, че мирът не е даденост. И затова ние [силите на НАТО] се готвим за конфликт с Русия. Но дискусията е много по-широка. Също така индустриалната база и хората трябва да разберат, че играят (важна) роля“, посочи той.

Около 90 000 войници на НАТО ще участват следващата седмица в най-голямото военно учение на блока от времето на Студената война. Маневрите изрично са предназначени да подготвят НАТО за руска инвазия. Но високопоставени служители на НАТО са все по-загрижени, че правителствата и частните производители на оръжие изостават в подготовката.

Междувременно Русия утрои военните си разходи до 40 процента от целия национален бюджет, като същевременно драстично ускори производствените линии. „Трябва да бъдем по-подготвени в целия спектър“, каза адмирал Бауер. „Трябва да има въведена система за намиране на повече хора, ако се стигне до война, независимо дали се стигне до такава. След това говорим за мобилизация, резервисти или наборна служба. Трябва да има индустриална база, която е в състояние да произвежда оръжия и боеприпаси достатъчно бързо, за да можете да продължите конфликт, ако сте в такъв“, посочи военният.

Агенцията припомня, че ЕС не успя да изпълни обещанието си да изпрати един милион 155-милиметрови артилерийски снаряда в Киев. Джо Байдън също не успя да убеди републиканските лидери да подкрепят допълнителни разходи за Украйна, тъй като те твърдят, че парите трябва да бъдат похарчени вместо това за вътрешни приоритети.

Украйна много ясно демонстрира на фронта, че стига да има нужните оръжия, може да разгроми руската окупационна армия. Големият въпрос е кога западните страни ще осъзнаят, че помагайки на Украйна, те гарантират собствената си сигурност.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО