Доклад на Великобритания: А-50 е свален от Украйна, негласно призна Русия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания се посочва, че както беше съобщено на 14 януари, руски самолет A-50 почти сигурно е експлодирал и впоследствие се е разбил в Азовско море, предаде News.bg.

Отбелязва се, че A-50 е ключов фактор за руските операции над Украйна, тъй като осигурява ранно предупреждение за заплахи във въздуха, както и функционалност за командване и контрол.

Отчита се, че на 17 януари вероятно руските военновъздушни сили са започнали да оперират с друг самолет A-50, но този път над земя в рамките на руска територия близо до Краснодарския край, по-далеч на изток от Украйна. Според британското разузнаване тази дейност навярно показва, че Русия не желае да рискува самолетите и се опитва да запази оставащия си флот от A-50, дори и със загуба на общата си ефективност над Украйна.

Въпреки липсата на официална позиция от страна на Русия относно загубата на A-50, тази дейност вероятно дава негласно признание от страна на Москва за успешна украинска операция срещу въздушен актив с висока стойност. Ако загубата на A-50 е било инцидент, тогава би било малко вероятно да се пристъпи към подобно решение, според британското МО.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО