Ядрени оръжия като мярка за стратегическо възпиране: Новата военна доктрина на Беларус

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Новата военна доктрина на Беларус разглежда разполагането на ядрени оръжия в страната като задължителна мярка за стратегическо възпиране, съобщава ТАСС днес, цитирайки изявление на беларуското министерство на отбраната, предадено от Ройтерс и БТА.

Според ТАСС новата военна доктрина също така описва действията, които беларуската армия ще предприеме в случай на въоръжена агресия срещу съюзниците на Минск в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), която включва няколко бивши съветски републики, или Съюзната държава Беларус и Русия.

В същото време Минск заявява, че е готов да възобнови диалога със страните от НАТО, „при условие, че бъде прекратена агресивната им реторика срещу Беларус“, съобщи ТАСС. Беларус, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, граничи с държавите от НАТО Полша и Литва, както и с Русия и Украйна.

На брифинг в Минск министърът на отбраната Виктор Хренин заяви, че военнополитическата ситуация и политическата и силова конфигурация в Европа са се променили радикално, конфронтацията между Запада и Изтока е преминала в гореща фаза.

Проектът за Военна доктрина на Беларус ще бъде представен за одобрение от Общобеларуското народно събрание, чиято най-близка сесия ще се проведе в края на април. Настоящата Военна доктрина на Беларус беше одобрена през юли 2016 г., уточнява ТАСС.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО