Кремъл се надява Аржентина да промени решението си и да се присъедини към БРИКС

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В петък Кремъл заяви, че съжалява за решението на Аржентина да не се присъедини към блока на БРИКС и се надява Буенос Айрес да преразгледа решението си, предаде Ройтерс.

Бъдещият министър на външните работи на Аржентина Диана Мондино заяви през ноември, че страната му няма да се присъедини към групата на развиващите се страни БРИКС, въпреки че беше поканена да го направи.

Вместо това президентът Хавиер Милей предпочете да задълбочи връзките си със Съединените щати. В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви за решението на Аржентина:

„Разбира се, това е жалко, но това е суверенно право на Аржентина и ние уважаваме всяко решение на Буенос Айрес.

„Ние, от своя страна, що се отнася до Аржентина, се надяваме, че с течение на времето ръководството на тази страна може да прецени, че за нея е по-изгодно да се върне в БРИКС.“

Блокът на развиващите се страни БРИКС, който преди се състоеше от Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка, е в процес на разширяване, за да приеме и други държави.

Освен Аржентина, през август блокът се съгласи да приеме Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства с цел да ускори усилията си за промяна на световния ред, който смята за остарял.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО