Бурни овации в Япония! Космическият апарат SLIM кацна на Луната

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Японската космическа агенция съобщи, че апаратът ѝ SLIM е на Луната, но все още „проверява статуса му“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Апаратът SLIM (The Smart Lander for Investigating Moon) се спусна върху лунната повърхност около 12:20 часа токийско време в събота (17:20 ч. българско време в петък). На борда му няма астронавти. Ако се е прилунил успешно, то Япония става петата страна, която е стигнала до Луната след САЩ, Съветския съюз, Китай и Индия.

Наземният контрол на мисията има връзка със SLIM и тя е стабилна, каза представител на ДЖАКСА на пресконференция след кацането на апарата на Луната. Представителите на агенцията отново повториха, че статусът на мисията се проверява и точни данни все още не са обявени. На пресконференцията, която се излъчваше в ЮТюб канала на ДЖАКСА, също така бе съобщено, че SLIM има проблем с генерирането на слънчева енергия, предаде ФАП. Апаратът е снабден с батерия, която ще му позволи да работи няколко часа.

Докато апаратът се спускаше, контролът на мисията от Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) каза, че всичко върви по план и по-късно обяви, че SLIM е на повърхността на Луната, съобщи Асошейтед прес.

SLIM, наричан още „лунен снайперист“, започна спускане около полунощ японско време в събота и за 15 минути се спусна до около десет километра над лунната повърхност, съобщиха от ДЖАКСА. На височина от пет километра апаратът се спускаше вертикално, а на 50 метра над лунната повърхност SLIM трябваше да извърши паралелно движение, за да намери безопасно място за кацане, уточниха от ДЖАКСА.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО