Не се планира ново увеличение на тол таксите

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Ново увеличение на тол таксите не се планира, увериха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От там определиха като „манипулативни“ и категорично неотговарящи на истината твърденията на членове на Сдружението „Аз имам камион“ за ново поскъпване, уточни БНР.

Заради влезлия в сила от 1 юли миналата година по-висок размер на тол таксите се работи по механизъм за отстъпки, като представителите на въпросното сдружение участват в разговорите, заявиха още от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Размерът на тол таксите е един от мотивите за днешния протест на превозвачи от Добричко.

Те организираха шествие с тежки камиони по пътя между Добрич и граничния пункт „Йовково“.

По време на състоялото се на 17 януари 2024 г. заседание на парламентарната Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление заседание народният представител и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов попита настоящия министър Андрей Цеков какво се случва с предложението за въвеждане на отстъпки за превозвачите на база изминато разстояние, което през миналата година беше обявено за обществено обсъждане. Министър Цеков отговори, че то е оттеглено заради становище на DG Move, тъй като противоречи на европейска директива.

Регионалният министър уточни, че по указание на тази структура на Европейската комисия се разработва алтернатива, която да дава възможност за отстъпки, но само за тези тежкотоварни превозни средства, които са изминали над 4000 километра за един месец, като тази отстъпка, според правилата на ЕК, не трябва да превишава 13%. Андрей Цеков допълни, че МРРБ разработва механизъм за държавни помощи за компенсация на превозвачите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО