Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България, пред ФАКТИ: Израел няма да толерира заплахите, които Иран отправя

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България, пред ФАКТИ: Израел няма да толерира заплахите, които Иран отправя

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за „спешно понижаване на напрежението“ в Близкия изток преди дни, когато се състоя извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Гутериш предупреди, че „Близкият изток е на ръба“ и че е време да отстъпи от бездната, над която се е изправил. Напрежението в региона се покачи, след като Иран извърши нападение срещу Израел от територията на ивицата Газа. Израел отговори с настъпление в Газа. Какво се случва в района… Пред ФАКТИ говори Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България

– Г-жо Леви, Израел срещу Хамас, Израел срещу Иран… Какво се случва в Близкия изток?
– Миналата събота (13 април) Иран нападна Израел в широкомащабна и безпрецедентна атака, състояща се от стотици безпилотни летателни апарати, балистични ракети и крилати ракети, изстреляни от иранска територия срещу Израел. Тази атака беше кулминацията на години на ирански заплахи и изявления за амбицията на Иран да унищожи Израел. Нападението предостави ясна илюстрация и доказателство, че дори Иран да не е постигнал целта си миналата събота, това не са празни заплахи и Техеран е решен да действа.
В Газа Израел е в разгара на война за самоотбрана, наложена му от терористична организация, по-лоша дори и от „Ислямска държава“, която извърши убийствена атака на 7 октомври, изби 1200 израелци, отвлече 240 мъже, жени, деца, бебета и възрастни, изнасили и продължава сексуално да насилва израелски жени, които все още са държани в плен вече повече от 6 месеца.
От клането на 7 октомври, извършено от „Хамас“, иранска прокси организация, която разчита на иранско финансиране, обучение и материали, Израел се бори с ирански прокси организации в региона: „Хамас“, „Палестинският ислямски джихад“ (PIJ), „Хизбула“, „Ансар Аллах“ (хутите) и шиитските милиции в Ирак.

Общото между тези терористични актове в нашия регион е Иран,

чиито действия, пряко или непряко, чрез прокси организации, представляват заплаха не само за Израел, но и за целия свят. Важно е да се разбере, че всички тези фронтове са свързани и че Израел не води война на тези фронтове, за да защити себе си, а и да защити международната общност.

– Постоянният представител на Иран в ООН, Амир Сейед Иравани, заяви пред Съвета за сигурност, че страната му „ще отговори пропорционално“ на всяка военна операция на САЩ срещу нея. САЩ, Великобритания, Франция и др. подкрепят Израел. Виждате ли потенциална „критична точка“ на развоя на събитията…
– Опитът на Иран на 13 април да навреди на Израел чрез атаката, извършена, наред с други методи, с помощта на същите дронове, които са използвани и срещу гражданите на Украйна, дава още един пример, че вредното влияние на страната не се ограничава само до нашия регион, а представлява и пряка заплаха за световния мир.
Приблизително 99% от изстреляните ракети и дронове по време на нападението бяха прехванати – голяма част от тях далеч от границите на Израел, от самолети на израелските военновъздушни сили и системата за противовъздушна отбрана на Израел, както и с помощта на военните сили на много други страни, които подкрепят Израел в борбата му срещу Иран и неговите прокси организации в региона. Оценяваме факта, че Съединените щати и всички наши съюзници застават зад Израел и ценим тяхната помощ в ограничаването на иранската атака. Тази позиция ясно показва, че сме в борба между свободния свят и оста на злото, чиито корени са базирани в режима на Техеран.
Правителството на Израел ще реши какъв ще бъде ходът на предстоящите събития, но това, което знаем със сигурност е, че никоя страна не би могла да приеме заплахи за самото си съществуване и Израел не прави изключение. Израел няма да толерира заплахите, които Иран отправя към него, и ще отговори категорично на всеки опит да му се причини вреда. Израел ще гарантира, че нито Иран, нито неговите прокси организации няма да представляват заплаха за гражданите ни.

– Иравани каза още, че нападението на Техеран срещу Израел в нощта срещу 14 април е било „необходимо и пропорционално“ на фона на предполагаемия удар на Израел в Дамаск, но няма да предприемат нови действия. Има ли място за доверие, когато става въпрос за изстрелване на дронове и крилати ракети?
– Няма място за доверие, когато става дума за Иран, и няма оправдание за тези безпрецедентни действия. След многото години, през които Иран се криеше зад своите приближени организации в опитите си да сее терор, да разпространява война и да дестабилизира региона, за първи път Техеран излезе от задкулисието, за да разкрие своята идентичност като терористична държава, правейки го по очевиден и безспорен начин.
Стотиците безпилотни летателни апарати, крилати ракети и балистични ракети, които Иран изстреля, можеха да причинят масови цивилни жертви и големи щети на инфраструктурата в Израел, точно както засягат цивилни граждани и повреждат инфраструктура в Украйна ежедневно. Единствените причини, поради които иранският режим се провали в целта си да причини масови смъртни случаи и разрушения в Израел, се коренят във възможностите за противовъздушна отбрана на страната ни и помощта на съюзниците ни в осуетяване на атаката.
Иранските заплахи за съществуването на Израел и световния мир трябва да бъдат адресирани и Иран трябва да бъде третиран по съответния начин.

– Отваря ли се нов фронт за Израел, защото в страната е обявена нова мобилизация?
– Иран продължава да дестабилизира и застрашава мира в региона, като използва своите подставени терористични организации срещу Израел и свободния свят на няколко фронта, поради което се налага Израел да реагира по съответния начин, за да премахне заплахата за своя народ.

В Газа Иран носи пряка отговорност за способностите на „Хамас“

и следователно също и за нападението, извършено от организацията на 7 октомври. На северния фронт подкрепяната от Иран „Хизбула“ атакува Израел от Ливан непрекъснато от 7 октомври насам. Ескалиращите атаки на хутите срещу корабоплаването в Червено море, извършвани с иранска подкрепа, представляват значителен и сериозен слой в заплахата на иранските прокси организации за свободния свят.
Израел е подготвен за всяка ситуация – както отбранителна, така и настъпателна. Поддържа високо ниво на компетентност на своята армия и войници. Както всяка друга държава, така и Израел има право да се защитава пред лицето на масираната атака на Иран. Този път страната ни успешно се защити срещу агресията на режима в Техеран и ще продължава да го прави и в бъдеще.
Иран трябва да носи отговорност за действията си и трябва да се предприемат решителни действия, за да се попречи на Техеран да продължава да подкопава регионалната стабилност и да заплашва свободния свят.

– Игра на нерви ли наблюдаваме в момента?
– Нападението от миналата събота, доказва още веднъж това, което Израел заявява от години: Иран стои зад терористичните атаки в региона и също така е най-голямата заплаха за регионалната стабилност и световния ред. Иран нападна Израел и в миналото е атакувал държавите от Персийския залив, заплашва Йордания, заплашва САЩ, изпраща оръжия за използване във войната срещу Украйна и застрашава световния мир.

Ето защо Техеран никога не трябва да се сдобива с ядрено оръжие.

Иран трябва да плати цена за своята агресия. Иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция – който предприе обширната терористична атака в нощта на 13-ти април, трябва незабавното да бъде признат за терористична организация. Освен това, след нападението с балистични ракети, крилати ракети и дронове на Иран трябва да бъдат наложени болезнени санкции, включително, но не само, в областта на използването на ракети. Дойде време светът да сложи край на безмилостните актове на агресия на режима в Техеран и продължаващото подкопаване на регионалната и световна стабилност. Израел ще продължи да предприема всички необходими мерки, за да защити своите граждани от всякакви заплахи.

– Израел обяви, че ще отговори на Иран. А в същото време чуваме призиви от водещи световни сили за сдържаност. Колко е тънка границата на защита на националното достойнство и това да се предизвиква сериозен военен конфликт?
– Както Израел предупреждава неведнъж, нападението на Иран недвусмислено показа, че светът не може да си позволи режимът да притежава стратегически способности, като например ядрените способности, които непрекъснато се стреми да развива, балистичните способности, чиито последици в притежание на Иран бяха демонстрирани миналата събота, или космическите възможности, по които страната работи.
Ако светът не се научи да блокира Иран и да му отказва получаването на стратегически способности, то директно ще връчим тези способности в ръцете на емисарите на Техеран единствено, за да открием, че иранските дронове, които се използват ежедневно при атаки срещу Украйна, са само пример за вредата, причинена от Иран срещу световния мир.
Държавата Израел е силна и издръжлива и никога няма да се поддаде на терора. Иранската злонамерена и брутална атака трябва да бъде категорично и недвусмислено осъдена, както направиха мнозина лидери от цял свят. Отговорността за всяка бъдеща ескалация, ако такава се случи, ще бъде единствено на Техеран, който заплашва Израел и избира пътя на терора чрез своите многобройни прокси организации от години насам. Израел ще навреди на всеки, който действа срещу него или планира да атакува територията и гражданите му.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО