Руските сили се изтеглят от Нагорни Карабах

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Руските сили се изтеглят от Нагорни Карабах

Руският мироопазващ контингент се изтегля от Нагорни Карабах в Азербайджан, предадоха азербайджанските медии. Информацията беше потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският мироопазващ контингент беше временно разположен в региона след резултатите от тристранно споразумение, подписано на 10 ноември 2020 г. между лидерите на Азербайджан, Русия и Армения.

„Да, това е вярно“, каза Песков в отговор на въпрос на брифинг пред медии. Той не съобщи никакви подробности. Някои азербайджански медии писаха за началото на изтеглянето на миротворците на 16 април.

Регионът Нагорни Карабах е международно признат за част от Азербайджан. От години там се водят сблъсъци между азербайджанската армия и арменските окупатори. След победата на Азербайджан властите в Армения обвиниха Русия, че са предали арменците. Премиерът Никол Пашинян дори призна, че Армения е допуснала стратегическа грешка, разчитайки на Русия за сигурността си.

Числеността на контингента е около две хиляди души. За три години и половина седем миротворци загинаха в Нагорни Карабах. Петима от тях, включително заместник-командирът на контингента Иван Ковган, загинаха в резултат на азербайджански обстрел на 20 септември 2023 г.; Президентът на Азербайджан Илхам Алиев официално се извини на Русия за инцидента и обеща да накаже виновните (прогресът на по-нататъшното разследване не се съобщава).

По-голямата част от територията на Нагорни Карабах, която според международното право е част от Азербайджан, беше контролирана в продължение на десетилетия от самопровъзгласилата се проарменска република Арцах. На 19 септември 2023 г. Азербайджан напълно пое контрола над региона по време на операция. След това десетки хиляди арменци, живеещи там, напуснаха региона.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО