Кремъл: Законът за чуждестранните агенти в Грузия трябва да е американски, а не руски

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Кремъл: Законът за чуждестранните агенти в Грузия трябва да е американски, а не руски

Проектозаконът за „чуждестранните агенти“, който в момента се обсъжда от депутатите в Грузия, се използва за подклаждане на антируски настроения и не трябва да се нарича руски. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „Ройтерс“.

Тази седмица грузинците организираха протести пред парламента в Тбилиси срещу това, което те наричат ​​“руския закон“, който според тях ще сближи южнокавказката страна с Русия и ще я отдалечи от Европейския съюз.

Песков посочи, че ситуацията в Грузия се използва за подклаждане на антируските настроения и подчерта, че Съединените щати, а не Русия, са страната, която е пионер в подобно законодателство.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „преследващи интересите на чужда сила“, в противен случай ще бъдат санкционирани.

Грузинските критици го сравняват с руското законодателство, използвано от Кремъл за потушаване на несъгласието – силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в кратка война през 2008 г.

Западните страни, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, призоваха Грузия да не приема законопроекта. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат за членство през декември, предупреди, че този ход е несъвместим с ценностите на блока

Правителството на Грузия, което е изправено пред обвинения в авторитаризъм и проруски пристрастия, твърди, че законът е необходим за насърчаване на прозрачността и борба с „псевдо-либералните ценности“, наложени от чужденци.

Управляващата партия „Грузинска мечта“ заяви по-рано този месец, че ще внесе отново законопроекта, 13 месеца след като той беше отложен поради протести.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО