Законът за „чуждестранните агенти“ е приет на първо четене от грузинския парламент

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Законът за „чуждестранните агенти“ е приет на първо четене от грузинския парламент

Грузинският парламент днес прие на първо четене спорен законопроект за „чуждестранното влияние“, сравняван от критиците му с репресивен руски закон за „чуждестранните агенти“ и предизвикал масирани протести в кавказката страна, предаде Франс прес.

Гласуването беше бойкотирано от опозицията и управляващата партия „Грузинска мечта“ прие законопроекта с 83 гласа „за“, без гласове „против“.

Предстоят още две четения на законопроекта и този процес може да отнеме седмици. Освен това президентката на Грузия Саломе Зурабишвили, която е проевропейски настроена и е в конфликт с правителството, заяви, че ще му наложи вето и то също ще трябва да бъде преодоляно с гласуване. Близките до властта депутати обаче разполагат с достатъчно голямо мнозинство, за да отхвърлят ветото, посочва АФП. Според Зурабишвили тя ще наложи ветото независимо от всичко, „за да бъде чут гласът на хората“.

Ако законът бъде приет, организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина ще бъдат задължени да се регистрират като „организации, представляващи интересите на чуждестранна сила“, като в противен случай ще бъдат заплашени от глоби.

Според протестиращите законопроектът е репресивен и би могъл да заплаши сближаването на Грузия с Европейския съюз, към който страната се стреми да се присъедини.

ЕС призова законът да бъде отхвърлен, тъй като по думите му той противоречи на програмата от реформи, които кавказката страна трябва да извърши, за да напредне по пътя към членство.

Хиляди хора в Тбилиси протестираха срещу законопроекта в понеделник и вчера, което предизвика опасения от избухване на насилие в бившата съветска република няколко месеца преди насрочените за октомври парламентарни избори.

Хиляди протестиращи снощи скандираха „Не на руския закон!“. Текстът на законопроекта е сравняван с руския закон за „чуждестранните агенти“, използван от Кремъл в продължение на години за преследване на дисидентски гласове, неправителствени организации и независими медии, посочва АФП.

Правителството на Грузия твърди, че единствената му цел е да внесе повече прозрачност във финансирането на организациите.

В понеделник депутати от управляващата партия и опозицията си размениха удари след спор за законопроекта и това предизвика сбиване в пленарната зала.

Първата версия на този законопроект бе оттеглена през март 2023 г. след масирани протести, които бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и водни оръдия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО