Берлин: Нужно е спешно подсилване на украинската ПВО

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Берлин: Нужно е спешно подсилване на украинската ПВО

Берлин призова страните членки на ЕС и НАТО да подсилят украинската противовъздушна отбрана възможно най-бързо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Германският министър на отбраната Борис Писториус и външната министърка Аналена Бербок се обърнаха към ЕС, НАТО и други страни във връзка нова инициатива, която ще бъде обсъдена и срещата на върха на Г-7 в края на тази седмица.

Украйна е изправена пред недостиг на военно оборудване, а жизненоважната подкрепа на Вашингтон месеци наред остава блокирана от републиканците в Конгреса на САЩ. Освен това ЕС не успява да извършва военните си доставки навреме, отбелязва Ройтерс.

При поредната руска въздушна атака тази сутрин бяха убити най-малко 13 души в северния украински град Чернигов. Това накара украинския президент Володимир Зеленски отново да призове западните съюзници да изпратят оръжия на Киев.

Германската инициатива за допълнителна помощ „има за цел да активизира и мотивира голям брой страни“ да направят доставки в най-кратък срок, заяви говорител на германското министерство на отбраната. „Наистина наблюдаваме промяна на ситуацията в Украйна, украинските ни партньори ни докладват за това. Русия използва все повече индустриално произведени планиращи бомби, които могат да бъдат изстрелвани от голямо разстояние от украинската граница“, допълни говорителят на отбранителното ведомство. Той посочи, че вече доста партньори и държави са заявили интерес към участие в инициативата.

Германия е вторият най-голям голям доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ и миналата седмица обеща, че ще изпрати на Киев още една система за ПВО „Пейтриът“.

През последните седмици Русия нанесе масирани ракетни удари по украинската енергийна инфраструктура, което накара Киев да отправи отчаян призив за доставката на високотехнологични системи за противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс.

Това нямаше да се случи, ако Украйна беше получила достатъчно оборудване за противовъздушна отбрана и ако решимостта на света да се противопостави на руския терор беше достатъчна“, заяви Зеленски в „Телеграм“ след днешната атака срещу Чернигов.

„Трябват ни системи за ПВО и то веднага. Украйна се нуждае сега“, заяви днес говорител на германското външно министерство. В момента страни от НАТО и други партньори проверяват запасите си, допълни той.

По-късно през деня нидерландският премиер Марк Рюте заяви след среща с колегите си от Дания и Чехия, в която участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че трите държави ще обмислят как биха могли да подкрепят германската инициатива, допълва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО