Илон Мъск и неговият „Старлинк“: решаваща сила в Украйна

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Илон Мъск и неговият „Старлинк“: решаваща сила в Украйна

С помощта на ракети-носители в орбита са изведени близо 6000 сателита, които осигуряват интернет в 70 държави, дори в най-отдалечените кътчета на света. За целта е необходим приемник, който прилича на кутия за пица, както го описва репортерът на „Уолстрийт Джърнъл“ Томас Гроув.

Фирменият сайт на „Старлинк“ показва някои положителни примери за използването на сателитния интернет: например, когато след тежко наводнение в Руанда ученици го ползват за компютрите си в училище.

Сателитният интернет е достъпен дори и в най-недостъпните райони на света срещу определена такса: между 120 и 5000 долара на месец – в зависимост от скоростта и обема на мобилните данни, пише германската обществена медия АРД.

„Арбитър във войната срещу Украйна“

Украйна използва системата от сателити „Старлинк“ от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., припомня германското издание. Шефът на компанията майка, американският милиардер Илон Мъск с гордост твърди, че системата е „гръбнакът на комуникациите“ в района на бойните действия. Сателитният интернет играе неоценима роля особено за надеждното и прецизно използване на дроновете. През октомври 2022 г. обаче Мъск обяви, че не желае повече да плаща тази услуга и на практика прехвърли сметката към Министерството на отбраната на САЩ. Това, от своя страна, засили дискусията за нарасналата роля на Мъск в световните дела.

„Това беше малко необичайна ситуация, защото по времето, когато тази история се разрази, нямаше споразумение между Мъск и Пентагона за разполагане на „Старлинк“ в Украйна“, казва разследващият журналист Ронан Фароу, цитиран от АРД: „Илон Мъск – тоест едно частно лице от една частна компания – де факто „се беше превърнал в нещо като арбитър за изхода на тази война. А правителството се оказа в много необичайна ситуация – да не може да упражнява контрол върху едно частно лице, от което изведнъж зависеше толкова много“, казва Фароу.

Използва ли Русия „Старлинк“?

Междувременно зачестиха съобщенията за това, че и руските войски в окупираните от тях територии на Украйна използват „Старлинк“, макар от самата компания да твърдят, че не работят с руското правителство и армията. Москва също отрича да използва американските геостационарни спътници. В тази връзка АРД припомня, че „Старлинк“ не само не е лицензиран в Русия, но и официално е забранен там.

Репортери от „Уолстрийт Джърнъл“ разкриха как руската армия може да се сдобие със станциите: чрез посредници, които купуват терминалите законно, а след това ги предоставят на Русия, пише АРД, като цитира отново репортера на американското издание Томас Гроув. Твърди се, че „Старлинк“ се ползва незаконно и от паравоенни групировки в Судан.

Защо Мъск не изключва системата

Според Гроув компанията може да изключи услугата, тъй като Судан няма подписано споразумение за ползване на сателитите. Чрез тъй наречения геофенсинг „Старлинк“ може да деактивира и единични терминали от системата, но не го прави, твърди разследващият журналист и обвинява компанията на Мъск в непоследователност.

Според него Пентагонът търси решение на проблема с незаконното ползване на сателитната система. Засега от „Старлинк“ не дават никаква информация по този въпрос. Едно от възможните решения е в ръцете на украинските военни – те биха могли да локализират и унищожат въпросните терминали на „Старлинк“, посочва още АРД.

Катарина Вилхелм ARD | Емилиян Лилов редактор

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО