Русия откри критичната уязвимост на американските танкове

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Русия откри критичната уязвимост на американските танкове

Пристигането на американските танкове M1A1 Abrams (Ейбрамс) в Украйна беше разглеждано като повратен момент на фронта. Американският танк с единична цена от близо 10 милиона долара трябваше да осигури бронирания юмрук, който да пробие руските линии. Това обаче не се случи и Украйна в момента изтегля тези танкове от фронта. Защо?

Тактиката на бойното поле се развива бързо и Русия вече умело използва военни дронове за атаки по вражески цели, а освен това украинците не могат докрай да развият потенциала на въпросния танк, пише The Telegraph.

Тези новини са тревожни за НАТО, защото Русия е открила критичната уязвимост на американските танкове, но ситуацията все още не е необратима и могат да бъдат взети мерки. Танкът е много уязвим, ако е статичен и се използва само неговото оръдие, но не и скоростта.

Пет от 31 танка, доставени на Киев миналата година, вече са унищожени. Като начало си струва да се отбележи, че украинците не използват най-новия и най-добър модел американската страховита машина Abrams. Някои от характеристиките, които правят танка по-издръжлив и по-здрав, са премахнати, за да не попаднат в руски ръце. Експортната версия се различава от тази, използвана в американската армия.

Но също така трябва да помислим за какво е предназначен танкът, който още преди век се превръща в основно оръжие на фронта. Гудериан разбира, че танкът (макар тогавашните германски танкове да се различават от американския Abrams, стратегията за използване на това оръжие е идентична) е най-полезен, когато се използва за маневри с висока скорост и ударна сила. Маневреността е основен компонент, който не трябва да бъде пренебрегван. А изглежда украинците правят това.

Те използват огневата мощ на танка за сметка на неговата маневреност, което го прави уязвим на атаки по въздух. Оказва се, че един дрон, струваш няколко хиляди долара, може да извади от строя танк за 10 милиона долара.

Има прости заобиколни решения за тази уязвимост. Метални клетки и експлозивна броня могат да бъдат монтирани върху танка, за да се намали тази заплаха. Освен това британската лазерна система DragonFire дава много добри резултати.

В по-близък план Украйна трябва да възприеме друг начин на мислене, основан много повече на маневрена война, при която бързите комбинирани действия нанасят удар на статичните руски войски. Това ще изисква въздушни сили, артилерия и пехота, всички да работят заедно с танковете, за да пробият руската отбрана.

Има поводи за оптимизъм за Киев. САЩ обявиха, че ще доставят ракети ATACMS, с които украинците ще удрят цели на голямо разстояние, а освен това се очаква до края на годината Украйна да получи и западни изтребители F-16. И може би най-важното от всичко е, че украинците свикват да работят с модерни западни танкове. Макар много неща да се променят, бронираната война продължава да е важна и танкове все още не са демоде на фронта. Стига да бъдат използвани правилно.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО