КС образува дело за решението на парламента за освобождаване на Станимир Михайлов като управител на НЗОК

Публикувано преди 2 седмици  |  България
КС образува дело за решението на парламента за освобождаване на Станимир Михайлов като управител на НЗОК

Решението за предсрочно освобождаване на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса , което струва поста на доскорошния председател на Народното събрание Росен Желязков, вече е оспорено в Конституционния съд и по него е образувано дело.

За докладчик по него е определен Филип Димитров.

Решението на Народното събрание, с което Михайлов беше свален от поста, е атакувано като противоконституционно от депутатите от ПП-ДБ, които сочат, че с него са нарушени принципите на правовата държава, на законността и на разделение на властите (пълния текст на искането до КС виж тук).

Както е известно, на 17 април 2024 г. тогавашният председател на парламента Росен Желязков предложи в дневния ред на заседанието да влезе като извънредна точка решение за предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов като управител на НЗОК. Към него няма мотиви, тъй като на 1 декември 2023 г. Михайлов е депозирал оставката си в НС.

За тези над 4 месеца, в които парламентът така и не стига до гласуването ѝ, обаче той я оттегля. Този факт беше съобщен на депутатите и съответно от ПП-ДБ предложиха да не се приема решение, свързано с управителя на НЗОК.

Въпреки оттеглянето на оставката, мнозинството в парламента гласува решение за освобождаване на Михайлов от поста му. Самият той дойде в пленарната зала, за да потвърди устно, че е оттеглил оставката си, но Желязков не му даде думата.

Сега депутатите настояват КС да отмени решението за предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов, а ако това се случи, ще означава, че то се счита за изначално невалидно.

„…когато НС приема решение, с което упражнява своя конституционно предвидена конститутивна функция по избор или предсрочно прекратяване на мандата на орган на управление на независим публичен орган, то също трябва да е съобразено с принципа на правовата държава в различните негови аспекти (правна сигурност, законност, прозрачност, предвидимост, надеждност Национа процеса). Това производство не може да се провежда самоцелно, произволно, внезапно и немотивирано, в нарушение на изрични и императивни законови норми. В конкретния случай приемането на атакуваното решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК е в нарушение на тези изисквания“, заявяват вносителите в искането си до КС.

Те напомнят, че вън от основанията в Конституцията и законите, мандатните членове на държавни органи не могат да бъдат уволнявани, съкращавани и отстранявани под никаква форма и под никакъв предлог. А в случая с Михайлов освобождаването му е станало без законово основание, тъй като оставката му, която би могла да бъде такова, е оттеглена.

„При липса на воля за прекратяване на мандата при оттегляне на оставката, per argumentum a contrario, според практиката на КС, не е налице предмет на произнасяне от страна на НС“, изтъкват депутатите. И обясняват, че при наличие на последна воля по оттегляне на оставката, което е достигнало до Народното събрание преди вземане на решение, парламентът има законосъобразната възможност единствено да прекрати разискванията по точката и да не вземе решение или да вземе решение, с което да отхвърли проекта на решение. „Единственото противоконституционно решение като подход е да се вземе решение за потвърждаване на несъществуващата оставка“, сочат от ПП-ДБ.

В искането са изложени подробно изисквания за независимост на НЗОК и нейния управител и се напомня, че мандатът е юридическата гаранция за нея.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО