Пропалестински демонстранти пресрещнаха Байдън

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Пропалестински демонстранти пресрещнаха Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън днес ще произнесе предизборна реч на ежегодната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом на фона на протести срещу подкрепата му за войната на Израел срещу „Хамас“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа пред хотел „Вашингтон Хилтън“, където се провежда ежегодната среща. Стотици протестиращи насърчаваха журналистите да бойкотират събитието и освиркваха служителите на администрацията при влизането им.

Байдън избегна големите протести в предната част на хотела като влезе през задния вход, където беше посрещнат от по-малки групи протестиращи, призоваващи за прекратяване на огъня.

По време на провеждащото се от един век събитие във Вашингтон стотици журналисти, политици и знаменитости се събират в огромната банкетна зала на хотела. Президентът често отправя приятелски подмятания в заключителната си реч, насочени към репортерите и другите гости в публиката.

Гражданското движение „КОУДПИНК“ (CODEPINK) организира шествие към мястото на събитието от близкия парк с аргумента, че „медиите в Съединените щати разпространяват антипалестински наративи и игнорират израелските военни престъпления“, пише на уебсайта на движението.

Все по-силното движение срещу войната в Газа тази година не оставя Байдън на мира, включително и по време на мартенско събитие за събиране на средства в Ню Йорк, което беше прекъснато от протестиращи, отбелязва Ройтерс.

Неотдавна това движение се разпространи и в университетите в САЩ, което е знак за нарастващ бунт сред основните избиратели на демократите, от които Байдън се нуждае, за да победи републиканския лидер и бивш президент Доналд Тръмп.

Кели О’Донъл, председател на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, отказа да коментира мерките за сигурност на вечерята.

„Безопасността и сигурността на нашите подопечни е основен приоритет на Сикрет сървис на САЩ“, заяви говорителят на службата Алекси Уорли, отказвайки да коментира повече.

Продължаващата от шест месеца война на Израел срещу „Хамас“ в Газа, в отговор на нападението от 7 октомври в южната част на Израел, е отнела живота на повече от 34 000 души, твърдят палестинските здравни власти, и е предизвикала хуманитарна катастрофа за наброяващото повече от два милиона души население на анклава.

Според израелските данни при нападението на „Хамас“ в Израел са загинали 1200 души, а 253 са взети за заложници.

Асоциацията на кореспондентите в Белия дом е основана през 1914 г. и от 1921 г. насам почти всяка година организира вечеря в чест на репортерите, които отразяват президентството.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО