Все по-малко млади лекари заминават за чужбина, за да практикуват

18 май 2024 10:49  |  Здраве
Все по-малко млади лекари заминават за чужбина, за да практикуват

Все по-малко млади лекари заминават за чужбина, за да практикуват, предаде БНТ.

Според Сдружението на младите лекари в Бургас една от причините е наредба отпреди 9 години, която улеснява специализациите. В България има близо 30 хиляди лекари и спрямо броя на населението това е по-добро съотношение от европейското. Проблем обаче има с недостига на медицински сестри, който през годините се задълбочава все повече.

Д-р Весела Александрова е специализант по педиатрия в Бургас. Завършва образованието си в Медицинския университет в Пловдив, но избира да остане в България, за да лекува деца.

„И съм привилегирована, че получих своето образование тук. Още в Медицинския университет дори имахме огромен брой чуждестранни студенти, които се обучаваха при нас с най-нови учебни материали, със симулационни центрове“, заяви д-р Весела Александрова, специализант по педиатрия.

Сред причините младите лекари да предпочетат България е и променената през 2015 година наредба, която им позволява да придобият специалност безплатно, за каквато допреди това се е плащало и годишно по около 600 млади лекари са предпочитали реализацията зад граница. Днес тази бройка е 300.

„Грижата, която ще получи един пациент в чужбина, ще я получи и в България. Това са висококвалифицирани лекари, които работят с много хъс своята професия“, допълни д-р Стамен Пишев, кардиолог и председател на Сдружение „Младите лекари“.

Особено голям е недостигът на медицинските сестри у нас, като средно на един лекар се пада по-малко от една сестра.

Елена работи от 27 години като медицинска сестра в Бургас и често полага извънреден труд.

„Няма колежка, на която не се е налагало и това е един от факторите, който води до изнемощяване на медицинските сестри. В общинските болници и консултативни центрове 99% от медицинските сестри са в пенсионна възраст“, коментира медицинската сестра Елена Иванова.

„Имаме 700 завършващи на година. От тези 700 само една трета се вливат в нашата здравна система, 1/3 заминават за чужбина и една трета изобщо не практикуват тази професия“, коментира д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас.

„Със сърце се работи тази професия. Условията на труд, ниското заплащане, извънредният труд и липсата на признание са голям проблем, който доведе до недостиг на медицински сестри“, каза още Елена Иванова.

От Сдружението на младите лекари прогнозират, че проблемът с недостига на медицински сестри ще продължи да се задълбочава.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето