Вълна от критики срещу Доналд Тръмп! Републиканецът свали скандална публикация от социалната си мрежа

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Вълна от критики срещу Доналд Тръмп! Републиканецът свали скандална публикация от социалната си мрежа

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп премахна от социалната си медийна платформа „Трут соушъл“, публикация, в която се споменаваше израза „обединен райх“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той го направи след вълна от критики заради свързвания с нацисткия режим израз както от предизборния щаб на основния му съперник за Белия дом на изборите през ноември – настоящия президент Джо Байдън, така и от други.

Публикуваното вчера 30-секундно видео тази сутрин вече не беше налично в интернет, отбелязва Ройтерс. Източник на агенцията, запознат със случая, е потвърдил, че постът е бил свален.

Видеото описваше в положителна светлина как би изглеждала страната, ако кандидатът на Републиканската партия победи демократа Байдън на президентските избори в САЩ наесен, като включваше и хипотетични заглавия във вестниците, хвалещи процъфтяващата икономика и пресичането на нелегалната имиграция през границата с Мексико.

На две места във видеото текст с по-дребен шрифт от този на заглавието гласеше: „Промишлената мощ нарасна съществено /…/ движена от създаването на обединен райх“, отбелязва Ройтерс, като пояснява, че този текст е бил леко размазан, така че на пръв поглед е бил трудно различим.

Тръмп направи някои язвителни изказвания по време на предизборната си кампания досега, като нарече политическите си врагове „паразити“ и каза, че имигрантите, влезли на територията на САЩ нелегално, „тровят кръвта на страната“.

Неговите думи породиха вълна от критики от Демократическата партия и от някои историци, които виждат в тях влияние на нацистката идеология, посочва Ройтерс.

Говорителката на предизборния щаб на Тръмп – Керълайн Левит, каза в изявление вчера, че видеото е направено от човек извън предизборния щаб и споделено от служител на щаба, който не е забелязал думата „райх“, преди да го публикува.

Тя добави, че бившият президент на САЩ, срещу когото се води дело за купуване на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс, е бил по време на публикуването на видеото в съдебната зала в Ню Йорк. Тръмп не е отговорил на въпрос за публикацията, зададен от един от журналистите, стекли се днес пред съдебната зала за делото, пояснява Ройтерс.

Предизборният щаб на Байдън разкритикува използването на думата, която често се свързва с Третия райх на Адолф Хитлер от времето на Нацистка Германия.

„Америка, спри да превърташ новините и обърни внимание, Доналд Тръмп си играе игрички; той казва точно каква Америка възнамерява да създаде, ако се върне на власт; да управлява като диктатор един „обединен райх“, заяви говорителят на щаба на Байдън Джеймс Сингър.

Освен това той обвини Тръмп, че „повтаря като папагал“ Хитлеровия манифест „Моята борба“ („Mein Kampf“), макар и текстът във видеото да изглежда копиран от статията за Първата световна война в интернет енциклопедията „Уикипедия“ и се отнася за събития, много по-ранни от времето, когато на власт е Хитлер, посочва Ройтерс.

„Германската промишлена мощ и производство нарастват съществено след 1871 г., движени от създаването на обединен райх“, е написано в „Уикипедия“, отбелязва агенцията.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024
ГЕРБ - 22 в бюлетината


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО