Мария Захарова: Русия е напът да сключи голям договор с Иран

26 юни 2024 17:19  |  Света

Русия е напът да сключи сделка с Иран, разкри Мария Захарова, говорител на Руското външно министерство, предават Ройтерс и News.bg.

През януари беше разкрито, че Русия и Иран са близо до завършването на нов договор, сигнализирайки за „безпрецедентен подем“ в двустранните им отношения.

През последните няколко години двете страни се сближиха, противопоставяйки се на това, което те възприемат като пагубна външна политика на Съединените щати. Тяхната цел e да проправят пътя за по-справедлив, многополюсен световен ред.

Отношенията между Русия и Иран придобиха нови измерения, особено след началото на конфликта в Украйна. Русия се стреми да засили своите политически, икономически и военни връзки с Иран, развитие, което САЩ и Израел следят с безпокойство.

Новината за голямо предстоящо споразумение между Москва и Техеран беше огласена през септември 2022 г. по време на среща между руския президент Владимир Путин и покойния президент на Иран Ебрахим Раиси.

Раиси, известен с твърдата си позиция и смятан за потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, трагично почина при катастрофа с хеликоптер през май.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО