„Синя София“: Терзиев да отмени решението си за прекратяване процедурата по провеждане на конкурса Войнишкия паметник

3 юли 2024 15:04  |  България

Настояваме кметът на Столична община г-н Васил Терзиев да отмени решението си за прекратяване процедурата по провеждане на конкурса за проект „Възстановяване на мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г.“. това се казва в отворено писмо до медиите от Синя София.

Паметникът бе разрушен от комунистическия режим и дълги години родолюбиви и демократично мислещи българи настояваха натрапеният на неговото място грозен соцпаметник да бъде премахнат и да се възстанови справедливостта, историческата памет, достойнството и преклонението пред героите, паднали в битките за национално обединение!

С тревога отбелязваме, че в последните години е налице организирана съпротива срещу отдаването на почит на достойни личности и събития, свързани с историята на Царство България и че опитите за реабилитиране на престъпния комунистически режим и на негови ярки представители стават все по-арогантни.

Възстановяването на паметника на загиналите воини от Първа софийска пехотна дивизия е въпрос на национална чест и достойнство. Той трябва да бъде точно на това представително и посещавано от младите българи място, за да могат те да растат със спомена и завета на героите, отдали живота си за България.

Ангажиментът ни пред гражданите на Столична община да бъдем последователни в действията си за възстановяване на поруганата историческа памет и освобождаване на Столична община от комунистическата символика ще бъде спазен и Паметник на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк пред НДК ще има!

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО