Разгорещен дебат в парламента по правителството, предложено от ГЕРБ ВИДЕО

3 юли 2024 15:05  |  България

Депутатите дебатират и гласуват проектокабинета на ГЕРБ-СДС начело с Росен Желязков за министър-председател. Точно в 13 часа председателят на НС Рая Назарян поднови заседанието на парламента.

Указът на президента за гласуване на кабинета беше издаден на 1 юли. За да бъде приет проектокабинетът „Желязков“, са необходими 121 гласа от народните представители.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова представи кандидатурата на Росен Желязков за премиер. „Ако подкрепите Росен Желязков, то той ще бъде достоен премиер на България“, каза Петкова.

От своя страна той представи и структурата на кабинета, както и имената на министрите. Малко след това Росен Желязков представи основните приоритети на правителството на малцинството.

От ПП-ДБ, БСП, „Възраждане“ , ИТН „Величие“ вече заявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат.

Предложеното правителство на ГЕРБ-СДС има за основна задача да преодолее три основни дефицита – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането. В последните години българското общество преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на съвременната българската държава.

Липсата на лидерство и отговорност бе проведено с експерименти с неясен смисъл. Войната между институциите и фрагментирането на обществото на твърди партийни ядра, които са противопоставени хронични, са на път да превърнат политическата криза на криза на демокрацията“, заяви Росен Желязков от парламентарната трибуна и добави, че това води до безкритичен популизъм.

„Средно през последните три години в България се провеждат избори на всеки 6 месеца. Обществото вече стана апатично и няма доверие вече да дава доверие. Това довежда до липса на интерес от избирателите и гласуване само от твърдите ядра“, допълни той.

Пътят на единението е труден, аз предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат.

Представих структура и състав без осигурено мнозинство – като правителство на малцинството с политика към наваксване на загубеното време. Ще го постигнем заедно с модернизация, дигитализация, повишаване на производителността на труда, дигитализация и като инструмент на публичните процеси, намаляване на административната и корупционната тежест, ще насочим политиките си и към връзка нa обрaзoвание и пазар на труда.“, посочи Росен Желязков.

От началото на демокрацията са проведени 15 парламентарни избори, от тях 4 са редовни, припомни кандидатът за премиер. „Кредитът на доверие на избирателите 90-та година започва с 83% участие, за да стигне до 34% на последните избори. 21-ва година има 4 избора – 3 парламентарни и един президентски.

Средно в последните 3 г. в България се провеждат избори на всеки 6 месеца“, припомни Росен Желязков.

Има голямо различие поне по два въпроса – защо сме тук в тази ситуация, и как можем да излезем от нея, каза Николай Денков от ПП-ДБ. По думите му през последните три години само коалицията ПП-ДБ са успели да формират редовни правителства с по-високи доходи за хората, икономическа среда за инвестиции, политическа подкрепа за приемането на закони и ясни позиции на България в международната политики и приемането в Шенген.

„Днес ни се предлага правителство на ГЕРБ с подбрани министри от Пеевски. Наистина ли ни предлагат същите министри със същите схеми?“, попита Денков.

По думите му това е правителство от типа „забравете за бъдещето“.

„За нас приоритет беше да осигурим парите за строежа на детска болница“, каза още той.

Денков отбеляза, че правителствата на ПП-ДБ е намалило инфлацията.

„Ние ще осветяваме всеки опит за злоупотреба с обществени средства за лични или корпулентни интереси. Изборните резултати не поставят в положението на опозиция“, каза още той.

„Кой не е по-силен от хората“, допълни той.

Тези, които се наричаха евроатлантици, финансираха Путин, отговори Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. По думите му в правителството на Денков са купували три пъти повече руски петрол, а Денков е заплашвал да си подаде оставката, ако посегнат на петрола.

„Аз не разбирам назидателния тон, при условие, че никой не е гласувал за Денков, за Асен Василев или Кирил Петков. Дясната общност е използвана в България за пореден път, за да се прокарат проруски интереси в България. Ще отидем на избори през септември вероятно и в България ще има проруско правителство, така както те искат“, обясни Добрев.

„Спомняме си вашата реформа в областта на висшето образование, акад. Денков. Образователната общност писа на Денков „Слаб 2“., каза Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Първият извод за нас беше, че хората са свалили до критичен минимум доверието в политическия процес и институциите, припомни депутатът от ДПС Йордан Цонев. Вторият извод според него е, че избирателите са поискали да има стабилно мнозинство в Народното събрание.

Какъв е изходът, ако не съставим правителство по отношение на доверието в политическия процес? Още повече ще спадне участието на българските граждани, каза той.

По думите му няма друг начин да бъде прекъсната кризата освен някой в парламента да осигури мнозинство за правителство. Той обясни, че няма сговаряне около идеи и принципи, което няма да доведе до нищо.

„Това е причината ДПС да не се отнася така, както виждаме да се отнасят повечето тук. Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще изчакаме президента да даде неговия мандат и там ще положим всички усилия и с третия мандат да има управление. Но това ще е управление само около ценностите, на които България принадлежи“, каза той, като уточни, че няма да подкрепят „Възраждане“.

Ние бяхме 45 години на Изток и затова българите не харесват Изтока, и затова ние сме в западния модел. Затова няма да водим разговори с „Възраждане“, но ще водим разговори с всички други“, припомни Йордан Цонев.

Отговорността е и на първата и втората сила, но и на третата сила. „Дали пък не е правилното да се постъпи държавнически? Ние от ДПС ще постъпим държавнически и при първия, и при втория, и при третия избори“, допълни той.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов директно обвини, че ДПС е заплаха за националната сигурност за България. Той призова за ново мнозинство, което да изключи ДПС и ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да се прекратят дебатите. „Да кажем на българските граждани, че се извиняваме, че молим за прошка. Никого не обиждам, няма нужда от това, да си пожелаем да се видим след изборите. Предлагам процедура да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отидем да молим за прошка“, заяви Борисов.

„Днеска гледам как Костадин Костадинов ви изкомандва и вас, и БСП, и „Величие“. Аз видях, бях тука, за което му казвам честито за новата роля. Ако дадете третия мандат на „Възраждане“, г-н президент, ще имаме правителство“, каза Борисов. Формацията на Костадин Костадинов е „новата сила в парламента“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

В трудни ситуации ние се подкрепихме, обърна се той към ПП-ДБ. Г-н Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте към ДПС, каза той. От казаното дотук ние единствено имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина или колкото трябва депутати от вас, да си понесем цялата отговорност, допълни Борисов.

Казаното от Бойко Борисов Борисов да се прекрати дебата и да ходим да искаме прошка, щеше да е конструктивно, ако беше поискал прошка за всички тези години, в които съдебната реформа не влезе реално в сила, или се беше покаял, че службите на България не работят за този народ. Или пък че всеки един пункт в скалата за корупция отговаряше на 70-те лева МРЗ в страната ни. Ако беше казал „покайвам се, че развалих уговорката, и че два пъти свалих редовно правителство, което имаше всички шансове да напредне България още повече“.

Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на дебата.

Ако някой мисли, че ще бъдем коалиционен партньор без тези реформи, много се лъже.

Потвърждавам на нашите избиратели, че ще работим за антикорупционни политики, и ще работим проевропейски, и няма да направим компромис в нито една посока. И само да кажа, че повече хора в София са гласували за мен с преференции, отколкото за Борисов, завърши Петков. Той също обяви, че се разкайва са липсата на съдебна реформа.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че правителството на ГЕРБ няма да получи подкрепа и призова президента да даде третия мандат на партията на Слави Трифонов. След неговото получаване ще проведем консултации за експертен кабинет с ясна програма и цели.

Да си дадем сметка, че си играем с огъня. Всеки един от нас участва в ликвидирането на парламентарния модел на България. Никой от нас не знае в какъв свят ще се събудим в началото на другата година. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков .

Днешният дебат и днешното гласуване надхвърля случващото се в днешния ден, категоричен е той.

Естествено, че трябва да има правителство, но като си помислим какво ще бъде, си казваме „по-добре да няма правителство“. Темата е много по-голяма, каза още той.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО