Как да спортуваме безопасно, когато е твърде горещо навън

3 юли 2024 15:49  |  Здраве

Лятото е тук, а с него и желанието на мнозина да се възползват от топлите дни и да бъдат по-активни на открито. Въпреки това, повишените температури могат да представляват сериозен риск за здравето, когато става въпрос за упражнения на открито.

Колко горещо е твърде горещо? И как можем да останем активни, без да застрашаваме здравето си? На тези въпроси отговаря уелнес анализатора на CNN, д-р Лиана Уен, която е лекар по спешна медицина и клиничен доцент в университета „Джордж Вашингтон“.

Какви предпазни мерки да предприемем преди упражнения през лятото?

Според д-р Уен, лятото предоставя отлична възможност за повече активност на открито, но е важно да сме внимателни с риска от топлинни заболявания. Тя препоръчва да се следи прогнозата за времето и да се избягва най-горещата част на деня. „Ако се очаква голяма гореща вълна, излезте сутрин или вечер. Ако през целия ден и нощ ще бъде много горещо, не тренирайте навън,“ съветва д-р Уен.

Какви са рисковете от прекомерни упражнения на открито в горещините?

Продължителните физически дейности на открито в жегата могат да доведат до топлинно изтощение, което включва симптоми като главоболие, слабост, замаяност и гадене. „Когато се появят тези симптоми, незабавно се преместете на хладно и климатизирано място,“ предупреждава д-р Уен. В по-тежки случаи, топлинното изтощение може да прерасне в топлинен удар, който изисква незабавна медицинска помощ.

Кои са най-уязвимите групи по време на гореща вълна?

„Много младите и възрастните хора, както и тези с хронични заболявания, са най-уязвими,“ обяснява д-р Уен. Проблеми със сърцето, белите дробове и бъбреците могат да се обострят от горещината, което налага допълнителни мерки за предпазване.

Какви са рисковете, свързани с определени лекарства?

Някои лекарства могат да увеличат риска от топлинни заболявания. Лекарства за кръвно налягане, като блокери на калциевите канали, бета-блокери и диуретици, могат да повишат вероятността от дехидратация и електролитен дисбаланс при екстремни горещини. „Също така, някои антидепресанти и стимуланти за лечение на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност могат да повлияят на способността на организма да регулира температурата,“ добавя д-р Уен.

Дори някои лекарства без рецепта, като антихистамини, могат да намалят способността на тялото да се поти и да регулира температурата.

Лятото е прекрасно време за физическа активност, но трябва да бъдем внимателни с рисковете, свързани с високите температури. Следете прогнозата за времето, избягвайте най-горещите часове на деня и бъдете особено внимателни, ако приемате лекарства или имате хронични заболявания. С тези предпазни мерки можете да се наслаждавате на активността на открито, без да застрашавате здравето си.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето