Зафиров отказа на ГЕРБ: БСП ще работим за експертно и надпартийно правителство

3 юли 2024 16:04  |  България

За съжаление, реалността у нас е много далеч от учебниците по демокрация. Няма обществен договор. Само 1/3 от имащите право на глас българи участват в разпределянето на местата в това Народно събрание. Днес в противовес на тези демократични принципи мнозинството българи пак са в опозиция – опозиция на политиката такава, каквато е и такава, каквато трябва да бъде.

Това заяви Атанас Зафиров от „БСП за България“ по време на дебатите за съставяне на правителство, предаде „Фокус“.

„Пред състава на това НС стои един принципен въпрос – парламентаризмът има ли потенциал да работи за постигане на политическа стабилност или отново ще бъде партийноподчинен и употребен“, заяви Зафиров.

По думите му „властовото монополи, разигравано в няколко парламента“, създало сглобки и борба за власт между отделните политически сили.

Той обаче каза, че според БСП правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандат не би могло да излъчи стабилност и възстановяване на нормалността. Зафиров припомни за протестите през 2020 година и каза, че част от номинираните за министри лица, нямат готови политически програми за реформи.

Временният председател на БСП обаче подчерта, че нови избори няма да доведат до изход от политическата криза.

„Ние много пъти предлагаме и защитаваме идеята за експертен кабинет с много ясен политически курс и мандат за реформи. Смятаме, че той е възможен най-вече заради факта, че основните политически сили нямат жизненоважни различия по ориентацията или перспективите за България“, заяви Зафиров.

Той добави, че това Народно събрание има „потенциала“ за излъчването на редовно правителство, но трябва да бъде на „националния интерес и стабилност“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО