Важните новини във ФАКТИ на 03.07.2024 г.

4 юли 2024 00:04  |  България

Кризата се задълбочи: Росен Желязков не е избран за премиер

С 98 гласа „за“ 138 „против“ и 2 „въздържал се’ парламентът не избра Росен Желязков за премиер.

Отлюспването продължава: ДПС – Търговище сне доверието си от депутата Джейхан Ибрямов

Областният съвет на ДПС – Търговище сне доверие от народния представител Джейхан Ибрямов, се съобщава във фейсбук страницата на ДПС – Търговище, цитирана от БТА. По-рано днес от справка, разпространена от пресцентъра на ДПС за гласуването за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, стана ясно, че Джейхан Ибрямов е гласувал с „въздържал се“.

Андрей Райчев: ГЕРБ не вярваше, че предложеният от тях кабинет ще мине

Гледаме нещо без прецедент и с огромни последици за България. Така социологът Андрей Райчев коментира в ефира на Нова телевизия днешното заседание на Народното събрание.

Валерия Велева: Необяснимо за мен остана защо точно днес г-н Доган разцепи парламентарната група

Журналистът Валерия Велева постави цялата политическа класа под общ знаменател и обобщи: тази партийна система върви към своя крах с бързи темпове.

Трагедия: Мъж се е самоубил в сградата на Нова телевизия

Един от главните финансови директори на Нова телевизия – Д.В, който има място и в управленския борд на медиата, се е самоубил в сградата на телевизията преди няколко часа, научи Lupa.bg от няколко независими свои източници. Новината бе потвърдена и от МВР.

Джейхан Ибрямов: Днес гласувах „против“, а не „въздържал се“ за кабинета „Желязков“. Вотът ми е отразен невярно

Категорично заявявам, че днес гласувах ПРОТИВ, а не „въздържал“ се на днешното заседание на Народното събрание, на което се гласува проектокабинетът „Желязков“. Това написа във Фейсбук профила си депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, цитиран от „Фокус“.

Промяна: Върнаха в ареста бащата и сина, обвинени за зверския побой над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч измени мерките за неотклонение на бащата и сина, които участваха в побоя над шофьор на автобус край Карлуково, съобщават от Нова телевизия. Случаят възмути обществото заради бруталните действия на група от хора, нападнали мъжа пред пътници след настъпил лек, пътен инцидент.
Районният съд в Луковит пусна с „парична гаранция“ и под „домашен арест“ бащата и сина, посочени от разследването за главни действащи лица в побоя. След обжалване на Прокуратурата се стигна до промяна и задържане в ареста на 20-годишния Роберто и Стойко Петров.

Николай Слатински: Не, ДПС не се разцепва! Това днес бе ситуативно гласуване. ДПС е на АД

Кризата в България преминава в катастрофа.
Дефицит от стратегическо мислене.
Дефицит на лидерство.
Изчерпване на модела на Статуквото.
Изчерпване на обществената енергия.
България е на ръба. Пропастта я хипнотизира и примамва – колкото по-близо сме до нея, толкова по-бързо летим към нея.
Само с едно не съм съгласен и ще го кажа отново, както го написах сутринта.

Проф. Пламен Киров: Ако ДПС изключи непокорните и остане само с 30 депутати, вторият мандат отива при ПП-ДБ

Не съм аз човекът, който да коментира политическите процеси в партията. От 1990 година следя дебатите в парламента. За мен е имало доста по-извънредни събития от ставащото в наши дни.

Орхан Исмаилов: Защо Доган постави Пеевски, не мога да си го обясня-„Булгартабак“, КТБ, „Лафка“?!

В тази криза Делян Пеевски трябва да се освободи и аз съм готов да му помогна, заяви Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната и председател на партията „Свобода и достойнство“, в интервю пред БНР.

Първан Симеонов: Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен

Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен. Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Лена Бориславова: Борисов седем пъти е доказал, че е неспособен да съгради и гарантира управление на България

В ефира на „Лице в лице“ по bTV Лена Бориславова от ПП обясни, че решението им да не подкрепят проектокабинета “Желязков” в никакъв случай не е действие напук, цитирана от novini.bg.

Костадинов: Днес в ДПС имаше бунт и този бунт тепърва се разгаря

Днес направихме така, че в Народното събрание да не минат две предложения на Пеевски. Днес успяхме да накараме представителите на другите политически сили заедно да обуздаем ДПС. И не само че ги обуздахме, но при тях наблюдаваме много сериозен процес на разпад. Това каза в „Лице в лице“ по bTV лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по повод отхвърлянето на оставките на члена на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол Севджан Съдкъев и на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ Владимир Савов.

Дончева: ДПС не се цепи, а те така ще отцепят Пеевски и то в следващите дни, че той няма да се види и да се свърти

Смятам, че Делян Пеевски приключи.

Разцепление: Ето кои са депутатите от ДПС, които гласуваха „против“ кабинета „Желязков“

Разцепление настъпи в парламентарната група на ДПС при гласуването на кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Едва 30 депутати подкрепиха номинацията му, 14 бяха „против“, а 1 се въздържа.

Илхан Андай: Става нещо уникално за ДПС. Доган определено се страхува от Пеевски

Доган определено се страхува от Пеевски. Така журналистът Илхан Андай коментира разцеплението в ДПС, цитиран от БНТ.

Огнян Минчев: Стабилно мнозинство и излъчено от него правителство е трудно до невъзможно да бъде съставено

Задълбочава ли се политическата криза в България и какви са шансовете за формиране на кабинет коментира политологът Огнян Минчев в ефира на „Пресечна точка”.
„Проблемът надхвърля способността на ГЕРБ да намери партньори. Българската политическа система се намира в дълбока криза в продължение на няколко години, но днес тя достигна определена степен на кулминация”, смята политологът.

Паргов: Станахме свидетели на грубо и некомпетентно посегателство върху Конституцията

През последната година станахме свидетели на конюнктурно, грубо и изключително некомпетентното посегателство върху Конституцията на България, резултатите от което доведоха до правни абсурди и на моменти до почти патова ситуация при формирането на настоящия служебен кабинет.

Буруджиева: Правителство с втори мандат изглежда много нереалистично заради това разцепване на ДПС

Правителство с втори мандат изглежда много нереалистично заради това разцепване на ДПС. Най-вероятно отиваме пак на избори.

Асен Василев: За първи път видяхме сериозно разцепление в групата на ДПС

Видяхме за първи път сериозно разцепление в групата на ДПС на такова важно гласуване. За съжаление България е заложник на ината на двама човека. Единият със зависимостите си, другият с амбициите си. Аз лично силно се съмнявам, че третият мандат е възможен. Даже и да е, той би бил силно нелигитимен. Не може трета, четвърта политическа сила с 30 депутата да се опитва да прави кабинет.

Главчев: Казал съм на Румен Радев, че ако няма кой друг, тогава мога пак аз да съм служебен премиер

„Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам. Ако се стигне до същата процедура, ако са неуспешни вторият и третият мандат, президентът има възможност да избира служебен премиер от няколко души. Казал съм на Румен Радев, че ако няма кой друг, тогава мога пак аз да поема тази длъжност“. Това каза Димитър Главчев в кулоарите на парламента, цитиран от Нова телевизия.
Той увери, че бюджетът ще бъде готов навреме.

Президентът: Политическата криза продължава. В НС днес личните нападки доминираха над политическите тези

Очевидно е, че политическата криза продължава. Това коментира президентът Румен Радев, след като парламентът отхвърли номинацията на Росен Желязков за премиер, съобщават от Нова телевизия.
„Нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но и адекватност. Това, което видяхме днес в парламентарния дебат, е, че някак личните нападки доминираха над политическите тези. А фокусът беше насочен повече върху миналото, отколкото върху настоящето и бъдещето”, добави той.
Радев подчерта, че всички, особено във време на криза, трябва да се водят стриктно от закона. „Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура оттук нататък”, заяви президентът, без да посочи кога ще връчи втория мандат.

Пеевски: Вървим към избори, Русия печели днес

Вървим към избори, Русия печели днес!

Александър Симов: Това НС трябва да бъде анализирано от литературни критици

Оставам с впечатление, че вотът на избирателите е нещо като постмодерен роман в който всеки вижда каквото си иска. Такова усещане ми навяват дебатите в Народното събрание за валса с първия мандат и политическите машинации с него. Оказа се, че този вот съдържа в себе си повече смисли и подводни течения от роман на Еко. Водих си записки до някъде, но после се отказах. И така какво разбрах от дебатите:
Николай Денков чул избирателите, че искат градската десница да бъде „конструктивна и проевропейска опозиция“…
Кирил Петков ги чул, че те искат повече ПП/ДБ да не поднася изненади и никога да не влизат в коалиция с ГЕРБ и ДПС…
Манол Пейков ги чул, че те са наказали ПП/ДБ защото били работили с ГЕРБ, а те работили с ГЕРБ, защото имало война, а ГЕРБ били проевропейци…
Росица Кирова чула избирателите, които колективно нашамарили цялата политическа класа и призовали да има кабинет на ГЕРБ…
Костадин Костадинов чул избирателите, че това не е политическа криза, а процес на изчистване…
Асен Василев пък избирателите го наказали, защото поставил държавните пред теснопартийните интереси
…А Калоян Методиев, оказа се, не е чул никого освен себе си. Той беше единственият, който цитира единствено старите си интервюта
Това НС трябва да бъде анализирано от литературни критици.

Какво рисува Бойко Борисов по време на дебата за правителство?

На творчество се отдаде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, докато тече дебатът преди гласуването за кабинета „Желязков“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО