Украйна сформира 10 нови бригади, но няма оръжия за тях

4 юли 2024 09:19  |  Света

Украйна, която засили мобилизацията, сформира няколко нови бригади, но вероятно няма да може да ги въоръжи поради забавянето на помощта от партньорите, предаде агенция УНИАН.

Според Института за изследване на войната (ISW) навременната и адекватна западна помощ за сигурността продължава да бъде критичен фактор при определянето кога и до каква степен украинските сили ще могат да вземат инициативата на бойното поле и дали ще могат да проведат контраофанзивни операции в бъдеще.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинските сили са в по-добра позиция по отношение на жива сила, отколкото бяха преди няколко месеца. Той обаче призна също, че способността на Украйна да проведе бъдеща контранастъпателна операция зависи от въоръжаването на бригадите с артилерия, танкове и друга тежка техника. Подобна оценка на тактическо ниво даде и командирът на украинска бригада, която действа край Часов Яр. Според него украинските сили в неговата оперативна зона имат по-голяма нужда от боеприпаси, отколкото от жива сила.

В същото време украинските медии непрекъснато подчертават липсата на достатъчно материални средства за оборудване на всички нови украински бригади, които се формират в момента. В текущите доклади се отбелязва, че поради бавното снабдяване с оръжия оборудването на нови бригади е под въпрос. Зеленски призна, че военната техника пристига на фронта твърде бавно.

Анализаторите казват, че способността на Украйна да провежда оперативно значими контранастъпателни операции в избрания от нея момент е от решаващо значение за избягване на удължаване на войната.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО