Руската армия готви мощен удар в Донбас – прехвърлят резерви от Запорожие в Донецк

4 юли 2024 11:20  |  Света

Руската армия активно премества своите сили и боеприпаси. Движението се осъществява от района на Запорожие, преминава през Мариупол и се насочва на север към района на Донецк. Стратегическото предислоциране бележи забележителна промяна във военната динамика в района, което показва възможна подготовка за бъдещи операции или препозициониране за укрепване на присъствието им в района на Донецк, съобщи УНИАН, предава Фокус.

Това съобщи в Telegram съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко. „Два поредни дни наблюдаваме движението на колони с жива сила от военната база от Запорожка област през Мариупол към северната посока на Донецка област“, ​​заяви той.

В същото време, според Андрющенко, руснаците са подновили активни учения със стволова артилерия на полигон североизточно от Мариупол.

„Можем да кажем, че руснаците започнаха активно да прехвърлят резерви от юг и засилиха обучението си, за да ускорят формирането на нови. Като добри новини всичко сочи към изоставяне или отлагане на плановете за увеличаване на натиска на юг. Тук всичко се решава от севера и дали руснаците ще успеят да постигнат резултати“, каза съветникът на кмета на Мариупол.

Проектът DeepState съобщи, че руснаците са напреднали в Източна Украйна. В частност те са окупирали няколко населени места в Донецка област. „Противникът окупира Сокол и Восход, а също така напредна в Сотницка Казачка (границата на Харковска област), Северни, близо до Дружба, Евгеневка и Новопокровски“, отбелязват анализаторите.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО