Forbes: Руската армия унищожава ударно украинските военни летища, ВСУ е в почти пълна безпомощност

4 юли 2024 21:19  |  Света

Случи се отново, пише Forbes. За трети пореден ден руски дрон прелетя безпрепятствено над украинска военновъздушна база. След по-дълъг период на наблюдение – около час, в този случай – пристигнаха руските ракети, като вероятно унищожиха поне един ценен украински боен самолет.

Кризата в ПВО на украинските ВВС се задълбочава, отбелязва изданието. Освен ако и докато военновъздушните сили не започнат да свалят руските дронове, летящи над техните бази, те вероятно ще продължат да губят бойни самолети, които не могат лесно да заменят.

Барабанният ритъм на нападенията по летищата трябва да паникьосва украинските командири. В понеделник руски дрон забеляза шест изтребителя Су-27 на украинските военновъздушни сили, паркирани на открито посред бял ден на пистата във военновъздушната база Миргород, в Северна Украйна на 160 километра от границата с Русия.

Руска балистична ракета „Искандер“ веднага излетя, унищожавайки два от скъпоценните свръхзвукови изтребители.

Вчера се случи нещо подобно. Руски дрон прелетя над украинската въздушна база в Полтава, точно на изток от Миргород и също на 160 километра от границата. След часове на наблюдение ракета „Искандер“ удари – увреждайки, ако не и унищожавайки боен хеликоптер Ми-24 на украинската армия.

Днес руснаците атакуваха авиобаза Долгинцево близо до Кривой Рог, само на 80 километра от фронтовата линия в Южна Украйна. Дрон сканира базата и около три ракети — очевидно Искандери — заваляха.

Кадрите от видео емисиите на руските дронове изглежда потвърждават унищожаването на два самолета: единият, нелетяща примамка за щурмови самолет Су-25; другият, оперативен изтребител МиГ-29.

Можем да предположим, че Су-25 е бил примамка, защото съответства на профила на друга примамка Су-25, която руснаците удариха в Долгинцево през ноември, по време на по-ранен кръг от удари по украински въздушни бази, които унищожиха два МиГ-29 и един работещ Су -25.

Общо от есента насам руските нападения на украински летища са извадили от строя два Су-27, три МиГ-29, един Су-25 и потенциално Ми-24. Това е неустойчив процент на загуби за армия, която може да има по-малко от 100 оперативни бойни самолета и само около 50 бойни кораба.

Нови самолети идват от европейските съюзници на Украйна, включително 85 F-16 на Lockheed Martin и може би дузина Dassault Mirage 2000. Проблемът, разбира се, е, че F-16 и Mirage също ще бъдат уязвими от удари с руски дронове и ракети, докато са паркирани на открито посред бял ден.

Това е криза на противовъздушната отбрана. Обикновено украинците биха защитили най-важните си бази със слоеве ракети земя-въздух. Но украинските военновъздушни сили и армия се борят да покриват едновременно градове, големи концентрации на войски и бази на фронтовата линия като летищата Миргород, Полтава и Долгинцево.

Очевидно е, че при приоритизирането на въздушното прикритие на градовете украинските въоръжени сили са оставили своите летища по-малко защитени. Руският дрон, който наблюдаваше Полтава, беше видим за обикновените украинци на земята три часа преди ракетата „Искандер“ да удари. Очевидно никой не е имал начин да го свали.

Едновременно с това към Украйна идва помощ. Съединените щати току-що обявиха пакет за 2,3 милиарда долара, който според съобщенията ще включва множество системи за противовъздушна отбрана, включително ракети Patriot с голям обсег и ракети NASAMS със среден обсег.

Но е възможно тези нови защити в крайна сметка да защитават градовете вместо въздушните бази. „Трябва да сте сигурни, че разполагате с въздушна отбрана, за да се опитате да защитите зоните, в които инвестирате“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО