Васил Терзиев говори за Войнишкия паметник в Комисията по култура

5 юли 2024 07:07  |  България

Председателят на Комисията по култура в Столичния общински съвет свиква извънредно съвместно заседание с Комисията по архитектура в СОС, предаде dariknews.bg.

Целта е да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

Заседанието ще се проведе днес на „Московска“ 33.

„Мотивите за спирането на проекта трябва да бъдат обосновани пред цялото общество и пред нас, общинските съветници от ГЕРБ-СДС, които от години се борим за възстановяването на паметника“, подчертава Мирослав Боршош.

Припомняме, че от години поколения българи чакат възстановяване на мемориала пред НДК в памет на нашите загинали предци във войните за Освобождението и Обединението на Отечеството. Сол в раната сложи кметът Терзиев, който прекрати конкурса за Войнишкия паметник пред НДК, което беше остро разкритикувано от евродепутата Андрей Ковачев, който поиска и оставката на Терзиев.

По-късно кметът на София Васил Терзиев съобщи, че ще се проведе нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК. Кметът подчерта, че ще бъде проведен нов конкурс с урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение, каза още Васил Терзиев.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО