Беларус и Русия планират всеобхватно споразумение за гарантиране на сигурността до края на годината

5 юли 2024 08:19  |  Света

Беларус и Русия се подготвят за поредица от дискусии, насочени към изработването на всеобхватно споразумение за гарантиране на сигурността до края на годината. Това развитие стана ясно след разговор между външния министър на Беларус Максим Риженков и руския му колега Сергей Лавров в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, предава News.bg.

Разговорите между двете страни не се ограничават само до сигурността. Те обещаха да задълбочат сътрудничеството си между отделите, като планират да увеличат броя на консултациите и да нанесат последните щрихи на съвместен план за действие, определен за 2025 г. Тези дискусии са планирани да кулминират на съвместно заседание на борда по-късно тази година, където фокусът ще бъде върху проблеми със сигурността наред с други теми.

Очакването се засилва, след като руското външно министерство намекна за приемането на междудържавен договор за взаимни гаранции за сигурност, заедно с концепция за сигурност на съюзната държава. Тези основни документи се очаква да бъдат разкрити на декемврийското заседание на Висшия държавен съвет на съюзната държава, отбелязвайки четвърт век от единството между двете нации.

От създаването си в Шанхай през 2001 г. ШОС се разрасна от шестчленна регионална организация до страхотен трансрегионален блок, който сега може да се похвали с 10 пълноправни членове, включително Беларус, която официално се присъедини по време на тази среща на върха. Разширяването на организацията отразява нейното нарастващо влияние, като сред нейните членове са Индия, Иран и Казахстан.

Като добави към значението на тези дискусии, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкри, че руският президент Владимир Путин планира да предложи нов набор от евразийски споразумения за колективна сигурност. Тази инициатива подчертава развиващата се динамика на сигурността в региона и желанието за сплотена рамка за сигурност.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО