Британският премиер официално подава оставка

5 юли 2024 12:20  |  Света

Очаква се британският премиер Риши Сунак да се срещне днес с крал Чарлз Трети, за да подаде официално оставка след убедителната победа на Лейбъристката партия на вчерашните избори, по-късно днес, предаде Ройтерс. Преди това той ще даде изявление пред „Даунинг стрийт“ 10 (адресът на резиденцията на британския премиер) в 10:30 ч. местно време (12:30 ч. българско време), предаде БТА.

Новоизбраният премиер Киър Страмър от лейбъристите след това ще се срещне с монарха в Бъкингамския дворец, преди да произнесе реч от „Даунинг стрийт“ около 12:20 ч. местно време (14:20 ч. българско време), добавя агенцията.

„Промяната започва сега“, обяви лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър, цитиран от тежката артилерия на британската журналистика в. „Таймс“, и добави: „Успяхме!“. Вестникът отбелязва, че лидерът на лейбъристите е благодарил на своите поддръжници, след като партията му спечели изборите.

Лейбъристите празнуват категорична победа, коментира днес печатът във Великобритания.

„Стармър ще бъде новият премиер, докато категоричната победа на лейбъристите напълно унищожи торите“, коментира в. „Телеграф“. Вестникът обръща внимание и на продължилото едва 45 дни, белязано от провали управление на предшественичката на Риши Сунак – Лиз Тръс, чиято кариера приключи, след като тя изгуби депутатското си място от лейбъристите.

В. „Телеграф“ отбелязва също, че вече е избухнала вътрешна борба между торите, докато Риши Сунак се извинява за огромното поражение. Очертава се фронт за смяна на партийния лидер, след като Консервативната партия се примири с най-слабия си резултат в съвременната история, коментира вестникът, който съобщава също, че се очаква днес Сунак да обяви намерението си да подаде оставка като лидер на торите, след като доведе партията си до историческо поражение. Това може да доведе до жестока битка за неговия приемник, посочва в. „Телеграф“.

Споровете започнаха още снощи, като дясното крило на партията го обвини, че не е бил достатъчно консервативен, а лявото пък обвини дясното, че е отблъснало младите, либерални избиратели, пише вестникът.

На първата си страница в. „Гардиън“ цитира обещанието на Киър Стармър „Ще запаля отново огъня на оптимизма във Великобритания“. В публикация на Стармър във в. „Обзървър“ лидерът на лейбъристите обещава да възстанови доверието в политиката след победата на вчерашните парламентарни избори.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО