Коритарова: Парите, предвидени за магистралата „Русе-Велико Търново“, са недостатъчни за цялата магистрала

5 юли 2024 14:04  |  България

Проектът за изграждане на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ е включен за финансиране по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Средствата, предвидени за финансиране, са недостатъчни за изграждане на цялата магистрала. Затова ще бъде необходим допълнителен финансов ресурс от държавния бюджет или друг източник за финансиране на тяхното завършване. Това каза служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова, предават от БТА.
Строителството на автомагистралата, която ще бъде с дължина над 132 км, е обособено в три участъка. Първият е Русе – Бяла с дължина 40,24 км, вторият – обход на град Бяла, е с дължина 35,4 км и третият Бяла – Велико Търново е с дължина 57,2 км.

За участъка Русе – Бяла сега се изготвя технически проект, като готовата разработка трябва предадена за разглеждане от експертен техническо-икономически съвет към пътната агенция до 18 август 2024 г., каза министърът.

Тя увери народните представители, че ведомството и пътната агенция работят с приоритет по всички вертикални транспортни коридори, за да се осигури свързаността между севера и юга на страната.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО