Спешни мерки срещу разпространението на болестта „Син език“ по дребните преживни животни в област Ямбол

Публикувано преди 10 години  |  Общество

sheeСпешни мерки срещу разпространението на болестта „Син език“ по дребните преживни животни набелязаха на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. Причина за извънредното събиране на комисията, е възникналото огнище на болестта „Син език“ в хасковското село Мандрица. Забрана на транспортирането на едри и дребни преживни животни, клинични прегледи, затваряне на животинските пазари в Ямбол и Елхово, дезинфекция на ферми и обори. Това са само част от решенията на комисията, предложени от д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните.

Най-големият ни проблем ще бъде да накараме стопаните, да ги откажем от нощната паша. В момента е горещо, овцете не пасат през деня. Второто важно нещо е да не пасат в горските райони. Влязат ли в гората или край реката или във водните басейни – пълно е с комари“ – сподели д-р Стоян Колев.

Заболяването „Син език“ се пренася от комари, не е опасно за хората, но нанася огромни щети на животновъдите. В момента на територията на Ямболска област има над 60 000 овце и 15 000 кози. Най-застрашени са стопанствата в граничните общини Елхово и Болярово. В сряда от 11:00 часа в сградата на община Елхово ще се проведе извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия в град Елхово по този повод.


Статията е публикувана на 7 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА