Снимки: ОИК-Елхово проведе обучение на секционните комисии в община Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Местни избори 2015

IMG_4761ОИК – Елхово проведе днес обучение на секционните комисии в община Елхово за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове и национален референдум.

По време на обучението ст. инспектор Бъчваров от РУ Елхово даде указания за приемането на изборните книжа, попълването на протоколи при запечатване на СИК и реда за отваряне на помещенията в изборния ден. Г-н Бъчваров уточни, че паспортната служба в нашия град ще работи на 24 октомври от 8.30 до 17.30 часа и на 25 октомври от 8 до 18.30 часа, но удостоверения за гласуване ще се издават само срещу подадено заявление за издаване на лична карта.

Инспектор Георгиев от РС „ПБ ЗН“ Елхово представи мерките за пожарна безопасност преди и по време на изборния ден.

На обучението бяха поставени организационни въпроси, графикът на транспортната схема за получаването на изборните книжа и материали на 24 октомври. Уточнен бе и начинът за изплащане на възнагражденията на членовете на СИК, както и указания за оборудване на изборните помещения и кабините за гласуване.

На предстоящите местни избори и референдум в община Елхово ще се гласува с три бюлетини – една за кмет на община, една за общински съветници и една за националния референдум, а в 12 от селата в община Елхово ще има и бюлетина за кмет на кметство.

Изборният ден започва в 6 часа и приключва в 19 часа.

Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години; – не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Избирателят влиза в изборното помещение. Легитимира се с документ за самоличност – лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване – за гражданите на други държави-членки на ЕС. Член на СИК сверява данните му в избирателния списък. Член на СИК откъсва пред избирателя за всеки вид избор по една бюлетина от съответния кочан и поставя един печат на гърба на всяка от тях. Сгъва бюлетината по указания от ЦИК начин и я подава на избирателя. Избирателят взема бюлетините и влиза в кабината за гласуване.

Избирателят отбелязва своя вот само с химикал, пишещ със син цвят и само със знак Х или V. След като първо е отбелязал своя вот в квадратчето (за избраната партия или коалиция), избирателят може, ако желае да постави в кръгчето с номера, с който е регистриран избрания от него кандидат от съответната листа, знак „Х“ или „V“, който показва неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат. След като е гласувал, избирателят сгъва бюлетините по начин, който не разкрива тайната на вота, но позволяващ да се вижда номера на всяка бюлетина в долния десен ъгъл. Излиза от кабината и подава сгънатите бюлетини на член на СИК, който сверява номера на всяка бюлетина в долния десен ъгъл с номер върху кочана, от който е откъсната. При съвпадение на номерата, член на СИК откъсва по перфорацията отрязъка с номера в долния десен ъгъл на бюлетината и го пуска в специална за целта непрозрачна кутия. Слага втори печат на гърба на всяка бюлетина и ги дава на избирателя. Избирателят ги пуска в избирателната кутия, подписва се в избирателния списък, взема документа си за самоличност и напуска изборното помещение. Ако избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора бюлетина, но само веднъж.

Бюлетината за националния референдум с въпрос „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите“ ще се поставя в плик. Избирателят ще гласува с „да“ или „не“.


Статията е публикувана на 20 октомври 2015

Следете ни в Google News Showcase