Нормално започна изборният ден на територията на община Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Местни избори 2015

voteНормално започна изборният ден на територията на община Елхово. Всички 29 избирателни секции в община Елхово отвориха навреме без закъснение. Изборният ден в страната започна в 6.00 часа, а гласуването във всички секции на територията на България ще продължи до 19.00 часа.

Екипът Elhovo.News ще се опита да Ви държи информирани за протичането на изборния ден в община Елхово, както и ще се опитаме да Ви информираме за крайния резултат от вота в община Елхово първи, след края на изборния ден.

В община Елхово право да избират днес кмет на община Елхово и общински съветници имат общо 14 170 души, като техният избор е между петима кандидати. Паралелно с гласуването на кметове на общини и села, както и на общински съветници днес се провежда и национален референдум. На последните парламентарни избори до урните в община Елхово отидоха малко повече от 7000 души, но по традиция местните избори активността е малко по-висока.

Право да гласуват на референдума в община Елхово имат малко повече души, като разликата се дължи на правилото за уседналост – по закон на местни избори у нас имат право да гласуват само гражданите с постоянен и настоящ адрес в България поне 6 месеца преди насрочването на вота. Трябва и да си живял поне половин година на дадения адрес, за да пуснеш бюлетина в съответната община. За референдума няма ограничения – право на вот имат всички български граждани, които не излежават присъда и не са под запрещение. Вот има и за българите в чужбина.

Първите данни за избирателна активност ще имаме малко преди 10:00 часа.


Статията е публикувана на 25 октомври 2015

Следете ни в Google News Showcase