Етнографско-археологически музей – Елхово с изложбата в Регионален етнографски музей-Пловдив

Публикувано преди 4 години  |  Общество

На 5 март в изложбената зала на Регионален етнографски музей-Пловдив,

Етнографско-археологически музей – Елхово експонира и откри изложбата  „Багри от долината на Тунджа, от Странджа и Сакар”.

Изложбата представя основните видове и разновидности на женската носия от края на ХIХ в. до 50 –те години на ХХ век, носена в Елховския край – в долината на Долна Тунджа,  Западна Странджа и Източен Сакар. От богатия фонд на музея са показани оригинални накити и женски костюми, изработени преди повече от един век, избродирани  с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет от талантливите ръце на елховската жена, която сама е везала костюма си, за да бъде красива и харасвана, не само в празничните, но и в делничните дни. Върху шевиците на газите, полите, престилката и кърпите си , като своеобразен художник, но не с четка върху платно, а с игла и конец тя е бродирала съкровените си копнежи за любов и щастие и всичко онова, което е наблюдавала около себе си – цветя, животни, човешки и геометрични фигури, в ярки и пъстри цветове в различни и преливащи се нюанси, които „галят окото“.

В изложбата са експонирани  и традиционни тъкани, свидетелстващи, че българката от този край е майстор и естет не само при изработката и украсата на своето облекло, но и в в стремежа си да създаде повече топлота и уют в подредбата на своя дом.

Изложбата представя една феерия от красота и багри, в която са показани над 15 различни вида сукмани от богатия фонд на Етнографско-археологически музей – Елхово, от края на ХIХ до средата на ХХ век: старинна и съвременна елховска сукманена носия, празнично моминско и булчинско облекло, облекло за възрастни жени, работно облекло, сукманите – подшитник, смесени бялки, аленик, белкосник, тронски, кариотски, пополник, саичена – лятна и зимна носия на преселниците от Беломорска Тракия в Елховския край и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 април т.г. в РЕМ-Пловдив.


Статията е публикувана на 9 март 2020

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА