Иван Златанов от Елхово е носител на отличието „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“

Публикувано преди 4 години  |  Образование

Държавният глава Румен Радев приветства вчера на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2020 гoдина. Пред гостите на церемонията президентът открои  обществената значимост на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки – от оригинални устройства за дистанционно следене на параметрите на човешкото здраве до революционен пробив в квантовата физика.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи грамота  „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за  ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, както и грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, която отличава индивидуални и екипни проекти.

Носител на отличието е  Иван Златанов от Национална търговско-банкова гимназия, София.  Той е алумни и финалист в категория „Софтуерни системи“ на международния панаир на науката и инженерството Regeneron International Science and Engineering Fair 2020, финалист и носител на една от големите награди на юбилейния научен панаир „150 години Българска академия на науките“. Неговата дебютна авторска разработка е Heimdall – изградена точна система за сигурност, анализираща злонамереността от USB (Универсална серийна шина) устройства за масово съхранение при тяхното ползване. Heimdall е разработена чрез съчетаването на множество софтуерни и хардуерни тестове. Целта ѝ е да противодейства на компютърни вируси и malware програми, чиито основен метод за разпространение е посредством USB устройствата за масово съхранение.


Статията е публикувана на 6 октомври 2020

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА