Снимки и видео: Народно читалище „Развитие-1893” – град Елхово проведе конкурс за баница

  983 | Публикувано преди 3 седмици  | Общество

НЧ „Развитие – 1893”,град Елхово, организира конкурс за баница, пита, погача, сладка или солена, като изработените, характерни за нашия край тестени изделия, бяха донесени от майсторите на 29.09 2021 г.

Поради опасността от Ковид и мерките за безопасност и тази година традиционния празник на баницата, не се проведе по познатия на всички нас начин.
Кулинарните изделия бяха подредени в красиво оформени кътове във фоайето на читалището.

Организирани бяха демонстрации, които нагледно показаха стъпките при приготвянето на изделията. Бяха заснети три клипа, в които се вижда как се правят трахана, баница с лапад и пита на рози, които ще публикуваме в електронните медии и всички ще имат възможност да видят. Атанаска Христова от село Лесово показа как се прави най-вкусната и полезна трахана; Милена Кърева разточи най-вкусната баница с лапад/зелник/ и Илияна Драгнева омеси прекрасна питка на рози. Сърдечно им благодарим!

Беше представено многообразието от баници по нашия край – баници с различни видове плънка – ориз, лапад, месо, сладки, солени и други тестени разновидности – питки, погачи. Желанието на организаторите беше, заедно с показването на различните видове, да се онагледи бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора, миналото и бъдещето, но се надяваме, скоро да можем да покажем на открито този интересен празник.

Днес, на 6 октомври, в 10.00 часа бяха наградени участниците. На награждаването присъстваха г-н Петър Киров, кмет на Общината и г-н Николай Тончев, председател на ОбС-Елхово. Мария Какърова, председател на НЧ “Развитие-1893“откри срещата и благодари на участниците за отзивчивостта, за старанието им да съхранят и опазят традициите и богатото ни кулинарно наследство. Поздрав към всички отправи г-н Петър Киров, като им благодари, че в този труден за всички ни момент, са се включили с желание, макар и в различен формат, положили са усилие, празникът да го има, за да се запазят традициите и хората да са обединени в населените им места. Снежана Делчева, секретар на читалището, връчи наградите , а те са следните:
– I награда – НЧ „Възраждане – 1930“ с. Изгрев
– II награда – Ивана Генова от гр. Елхово
– III награда – НЧ „Христо Ботев – 1935“ с. Пчела
– Специална награда на Дом за стари хора с. Чернозем
– Специална награда на НЧ „Съгласие – 1928“ с. Гранитово
– Награда за най-сладка локумена баница – НЧ „Кирил и Методий – 1962“ с. Мелница
– Награда за най-оригинална рецепта – НЧ „Паисий Хилендарски – 1936“ с. Малък Манастир
– Награда за автентична баница – НЧ „Съгласие – 1930“ с. Кирилово
– Награда за най-вкусна пита – НЧ „Г. С. Раковски – 1922“ – с.Раздел
– Награда за традиционни тестени изделия – НЧ“Пробуда-1926“-село Маломирово

Приготвените вкусни тестени изделия бяха дарени на: Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Къща като вкъщи”; Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания ; Защитено жилище и Център за специална образователна подкрепа „Н. Й. Вапцаров”в град Елхово.

Ще се подготвят албуми със снимки, както и с рецептите на майсторите, които ще бъдат публикувани на страницата на читалище „Развитие – 1893”.

НЧ „Развитие” благодари на всички сръчни жители на Община Елхово, които за пореден път показаха своите умения, защото само така можем да съхраним традициите от богатата българска всекидневна и празнична трапеза! Благодарим на читалищните ръководства във всички села в общината, които организираха хората и се представиха достойно!Статията е публикувана на 6 октомври 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Българската православна църква чества Димитровден
Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци. Предполага ... прочети още »
Снимки: ОФК се върна на победния път в областната футболна група
През почивните дни се играха срещите от шести кръг на елитната окръжна футболна група в област Ямбол, ... прочети още »
Изтече гратисният период за зелените сертификати, започват засилени проверки
От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да могат обектите на ... прочети още »
Футболните отбори на Елхово и Симеоново ще се изправят един срещу друг днес в Елхово
Днес от 16:00 часа на стадиона в град Елхово сили ще премерят съставите на ОФК Елхово и ... прочети още »
„Зелен сертификат“ за преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, от понеделник
От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна ... прочети още »
Община Елхово организира кампания за безвъзмездно разделно събиране и обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата
Община Елхово уведомява жителите на общината, че на 26.10.2021 г. (вторник) от 10:00 до 16:00ч.,  съвместно с ... прочети още »