Вълнуващи срещи и легендарен мач за 100-годишния юбилей на Етър

Публикувано преди 1 седмица  |  Спортни
Вълнуващи срещи и легендарен мач за 100-годишния юбилей на Етър

Вълнуваща бе днес срещата между легендите от най-успешния състав на националния отбор на България – бронзовите медалисти от САЩ-94 и футболистите от най-успешния състав на Шампионският отбор на „Етър“, воден от треньора Георги Василев. Поводът бе 100 години от създаването на великотърновския тим. Много настоящи играчи, деца от различни футболни клубове и фенове дойдоха на стадион „Ивайло“ в старата столица, за да се срещнат с популярните футболисти и да почетат празника. Сред тях Христо Стоичков, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Емил Костадинов, Даниел Боримиров, Илиян Киряков, председателят на БФС Георги Иванов – Гонзо, Валери Божинов и други, информира „Радио Велико Търново“.

Поредица от събития белязаха днешния ден. В 14.00 часа легендите от САЩ-94 се срещнаха с деца от ДЮШ на „Етър“. Два часа по-късно започна музикалната фиеста на стадион „Ивайло“. Последва футболна среща (жени) „Етър“ с „Медик“ (Конин, Полша). Представени бяха и отборите от ДЮШ на „Етър“ и техните успехи. Малко преди 18.00 часа се състоя церемония по награждаване със сребърни и бронзови значки на БФС и с почетни плакети от „Етър“. В празничната програма имаше изпълнения на мажоретния състав „Астрея“ при ОУ „Бачо Киро“, музикални изпълнения на „Джуниър Бенд“, ДЕС „Румина“, Военния духов оркестър на НВУ “Васил Левски”.

В 19.00 часа започна футболната среща „Звездите на Етър” – Национален отбор „Звездите на България”. Той завърши със 7:1 за отбора на Звездите. В първите минути на мача бе отдадена и почит към покойния Трифон Иванов, играл за ФК „Етър“ и за националния отбор на България.

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов благодари на феновете, че въпреки лошото време са дошли да уважат празника. „Поклон пред всички вас, скъпи великотърновци, свързани с нашия клуб „Етър“, дали нещо от вас и вървели рамо до рамо с „Етър“. Поклон и се надявам бъдещите надежди в ДЮШ да продължат историята на ФК „Етър“. Пожелавам все така да сме единни във всичко, което прави отбора за всички фенове и любители на футбола“, каза в приветствието си към гостите на стадион „Ивайло“ градоначалникът.

В края на празника се състоя и церемония по награждаване със златни значки и плакети на БФС. Последва заря и аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина”.

За тържествата бяха поканени не само играчите от шампионския отбор от 1991 г., но и ветераните от 60-те години, когато тимът за първи път влезе в елита, от 70-те и 80-те, когато „болярите“ имаха ред успешни международни изяви, ръководителите и треньорите през годините, хората, помагали на клуба и др.

По-рано през деня легендите от “Звездния” тим на България и ветераните на “Етър” поднесоха венци и цветя на гроба на легендарния защитник Трифон Иванов във Велико Търново. Наско Сираков, Даниел Боримиров и Елин Топузаков поднесоха венец от “Левски”, а Емил Костадинов и останалите легенди – венец от сборния тим. Бончо Генчев, Златко Янков, Радостин Кишишев, Дончо Донев, Александър Александров, Валери Божинов, Мартин Камбуров също бяха на поклонението.

Кремена Крумова – Попова

Източник: radiovelikotarnovo.com

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО