Журналисти: Траен мир между Русия и Украйна може да има само ако Путин „изчезне“ от сцената

Публикувано преди 1 година  |  България

За да има траен мир между Русия и Украйна, Путин трябва да “изчезне” от политическата сцена. Такова мнение изрази журналистът Александър Велев пред Нова телевизия.

“Русия не трябва да бъде унизена, но трябва да бъде изтласкана от територията на Украйна, което ще се случи много трудно. Макар и бавно, но с помощта на Западните партньори, САЩ и НАТО, украинците имат потенциала да изтласкат руснаците от териториите, които превзеха.Въпросът е Путин да съзре, че той не може да удържи тази война. Едва тогава той, може би, ще премине към мирни преговори. Което е малко вероятно да стане в скоро време”, каза Велев.

Журналистът Момчил Дойчев бе категоричен – Путин няма да излезе като победител от войната. “Путин няма да спечели тази война. Той ще я загуби по простата причина, че целият цивилизован свят подпомага Украйна. Путин ще загуби не просто морално, а и военнополитически. Тези, които са предизвикали тази война, би трябвало да бъдат изправени на съд като военнопрестъпници”, каза той.

А според Асен Генов липсата на категорична позиция на България спрямо въоръжението на Украйна би удължило конфликта. “Трябва да се оглеждаме и какво се случва в България. Ако у нас има лидери, които защитават тезата, че ако помагаме на Украйна с оръжие – това ще удължи война. Столтенберг казва, че това е парадоксално и че единственият начин бързо да свърши войната – е да се подкрепя Украйна”, смята той и заяви, че Западът подготвя Украйна “за масивно контранастъпление”.

Според Генов Украйна все повече ще се въоръжава, защото Западът “пренастройва своите поточни и производствени линии” с цел да произвежда повече боеприпаси за Украйна.

В понеделник американският президент Джо Байдън бе на изненадваща визита в Киев, а по-късно се отправи към Полша, където ще се срещне с лидерите на държави от Източния Фланг на НАТО.

Дойчев обаче се усъмни, че България ще участва в тези срещи. “Мисля, че при тази разкрачена позиция, която е директно в услуга на режима на Путин, няма как ние да имаме лицето да отидем”, каза той.

А ще има ли Китай роля в развоя на войната? Според експерта по сигурност и отбрана Илия Налбантов, Китай имат двойствена позиция. “Винаги гледат собствения си интерес. Явно Китай ще продължи сегашната си политика и ще се съобразява със Западния свят заради собствените си икономически интереси”, коментира той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО