Румен Радев: Не трябва да се месим в работата на ЦИК ВИДЕО

Публикувано преди 1 година  |  България

Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес, за това призова президентът Румен Радев пред медиите.

По-рано днес президентът приветства новозавършилите лекари от випуск 2022 г. на Медицинския факултет към Медицински университет-София, които получиха тържествено дипломите си днес.

„И без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва да бъде“, допълни държавният глава.

По повод напрежението около Централната избирателна комисия заради решението ѝ изборните резултати да се вписват само в една графа – сумарно от вота на хартия и на машина, и последвалата оставка на Цветозар Томов като говорител на ЦИК, президентът Радев беше категоричен: „Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа“.

„Аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие. Очаквам повече прозрачност. Нека да не обезличаваме допълнително машинното гласуване“, допълни той.

„Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха в политиката”, обясни държавният глава. Той уточни, че влизането в банковия съюз не е въпрос на надхитряване и шмекеруване.

Министърът на финансите констатира много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство постигна най-големия напредък към еврозоната – подписването на меморандума за производство на евромонети, подчерта Радев. В отговор на критиките на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът каза:

„Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-натам към еврозоната. Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както представят решения на много от проблемите“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО