Бивш член на ЦИК: Някой е наредил на членовете на комисията да приемат такъв протокол

Публикувано преди 1 година  |  България

„Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете от хартиените и машинните бюлетини да бъдат вписани общо в протокола е скандално. Дали е плод на моментно хрумване, или е добре обмислен ход – няма как да знаем ние. Аз имам чувството, знаейки вътрешната технология на вземане на решение, че това е обмислено предварително и не е случайно решение. Дали тези, които внасят това решение, осъзнават това, или – не, това е друг въпрос. ЦИК никога не е била политически независим орган, колкото и да се опитват да ни я представят като такава. Комисията винаги е отразявала политиките на партиите, които са предложили членовете ѝ, в противен случай след известно време те няма да бъдат повече членове на ЦИК. Работата на ЦИК е да спазва закона, а не да защитава интересите на отделни партии“.

Това каза пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

Според проф. Калинов някой е наредил на членове на ЦИК това решение да бъде взето и това решение не взето в Комисията, а извън нея.

Той подчерта, че с това решение ЦИК не е нарушил нито един член от Изборния кодекс или някакъв друг закон, по който тя действа:

„В задълженията на ЦИК е да направи бланката, в която ще се записват резултатите. Няма нарушение на закона. Единственият начин това решение да падне е като се преразгледа и да се отмени и да се замени с друго, което да регламентира по какъв начин ще се записват двата резултата. … Решението може да се преразгледа, но зависи какво ще им свирнат отвънка политическите централи“.

По думите му в процеса на работа двата вида бюлетини – хартиената и от машината – ще се броят отделно и няма логика да не се записват в протокола също отделно:

„При отделно записване проследимостта на резултатите ще бъде много по-голяма – колко са гласували с хартия и колко с машина“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО