Ще разполагаме с медицински хеликоптери още през лятото

Публикувано преди 1 година  |  България

До края на годината дългоочакваните медицински хеликоптери ще се включат в спешната помощ в страната. Авиоотряд 28 ще отговаря за новите хеликоптери, които ще излитат от военните ни авиобази. Помощта ще бъде безплатна за всички. Подписан е договор с италианска компания за купуването на 6 медицински хеликоптера, до 10 дни започва и обучението на екипите. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост.

Самолетите „Спартан“ са едни от най-ценните представители на българската въздушна техника, благодарение на тях у нас бяха спасени десетки животи. Освен пострадали самолетите превозваха и важни органи за трансплантация.

Последният случай, в който „Спартан“ участва в животоспасяващата операция е от вчера, когато беше извършена авиомедицинска евакуация на дете от Бургас към София. В началото на януари пък родилка от Силистра беше спасена с държавния „Спартан“.

Сега дейността на „Спартан“-ите ще бъде почти изцяло заменена от медицинските хеликоптери. Стана ясно, че отговорността по осигуряване на полетите за спешна медицинска помощ по въздух ще бъде прехвърлена от търговското дружество „България Хелимед Сървисис“ към Държавния авиационен оператор.

„При положение, че тази дейност касае живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавна структура, а не от търговско дружество“, каза Христо Алексиев – служебен министър на транспорта и съобщенията.

Първите хеликоптери се очакват до края на годината, но в момента се водят преговори за наемането на два хеликоптера и екипаж, които да започнат работа още от лятото.

„Всички обеднихме усилия така, че още преди получаването на първия хеликоптер, ние да бъдем абсолютно готови с обучени медицински екипи, пилоти, подготовка на хангари и площадки в лечебните заведения, където тези хеликоптери могат да кацат“, заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Медицинските хеликоптери, които очакваме и системата за спасяване ХЕМС ще помогнат и на дейността на Планинската спасителна служба, но не много. Причинтата е, че ХЕМС-хеликоптерите не са машини за издирване, а при мисиите в планината – преди да спасиш някого, трябва да го намериш. Затова на тях им е нужна и другата система – Search and rescue.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО