Гласът на народа! Мнозинството от гражданите на САЩ са обезпокоени от глобалното влияние на Китай

Публикувано преди 1 година  |  Света

Едва 40 процента от пълнолетните граждани на Съединените щати одобряват начина, по който президентът Джо Байдън се справя с отношенията с Китай, а мнозинството от тях са обезпокоени от влиянието на Пекин, тъй като дневният ред на Белия дом започва все повече да се определя от глобалните съперничества, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това показа социологическо проучване, извършено сред 1274 пълнолетни американски граждани в периода 16-20 февруари.

Според допитването на „Асошиейтед прес – НОРК Център за изследване на общественото мнение“ около 6 от всеки 10 души са сериозно обезпокоени от действията на Китай – втората по големина икономика в света след САЩ.

Байдън представи своята национална програма за развитие на инфраструктурата и компютърните чипове като част от по-широка конкуренция с Китай, като твърди, че бъдещето е заложено на карта.

Напрежението между двете страни се покачи, след като преди около две седмици правителствени служители на САЩ засякоха и свалиха китайски шпионски балон. Администрацията на Байдън запази митата върху вноса на стоки от Китай и ограничи продажбата на компютърни чипове в страната. Това разгневи китайските власти, които искат да стимулират по-бърз икономически растеж.

Съществуват и допълнителни опасения, свързани с това дали Китай ще подкрепи под някаква форма Русия във войната ѝ срещу Украйна, отбелязва АП.

В навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна проучването показва, че безпокойство от заплахата, която Русия представлява за САЩ, е намаляло.

Притесненията, свързани с Китай, вече са повече от тези около руската инвазия. Миналата година приблизително еднакъв процент от анкетираните са посочили двете страни като първостепенна заплаха.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО