България подкрепя Украйна срещу руската агресия

Публикувано преди 1 година  |  България

Шествия в подкрепа на Украйна се провеждат у нас. Българи и украинци излязоха по улиците на някои от големите градове, за да покажат съпричастността си със страната, станала обект на агресията.

В София много хора се събраха на площада пред Президентството, за да изразят своята съпричастност с украинския народ. Предвижда се мирно шествие, което да премине през централната софийска част и да приключи на „Орлов мост“.

Подобни шестия в подкрепа на Украйна днес имаше и в Бургас, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Русе, а във Варна шествието ще бъде утре.

В Бургас на площада пред общината се събраха стотици българи, осъждащи агресията, украински бежанци, намерили убежище у нас и руски граждани, потърсили политическа закрила. Всички те заедно изрисуваха със запалени свещи гълъб, като символ на мира и Украйна с цялата ѝ територия. Наредиха обувки, символизиращи жертвите във войната.

В една от градските галерии се открива фотоизложба под егидата на украинското посолство, която е посветена на хората, принудени да напуснат домовете си, за да спасят децата си.

Посланието, което самите украинци искат да предадат, е, че въпреки бягството, въпреки болката в очите на децата им, въпреки изпитанието, на което са подложени, те не искат да бъдат съжалявани, напротив – те намират сила да продължат, да живеят, да подкрепят, да благодарят, да се надяват, че съвсем скоро ще се върнат обратно у дома и да търсят съпричастност.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО