НКЖИ стартира обществена поръчка за изготвяне на прединвестиционно проучване за ЖП линия Ямбол – Елхово – Лесово

Публикувано преди 9 месеца  |  Общество

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ предприема първа стъпка, за да подобри граничния жп преход между България и Турция. За целта ще се проучват ползите и разходите от възстановяването на жп линията Ямбол – Елхово, но и продължението ѝ към Лесово и турската граница. Вече е стартирана обществена поръчка за изготвяне на прединвестиционно проучване, което трябва да анализира различни варианти за трасе.

Припомняме, че през ноември 2022 г. министърът на транспорта Христо Алексиев проведе среща с генералния директор на Турските държавни железници Хасан Пезюк. Тогава стана ясно, че двете страни ще работят за възстановяването на жп направлението, за да се облекчи трафикът през Свиленград – Капъкуле.

През септември жп експерти алармираха, че тапите по границите са често явление и че товарните влакове чакат с часове, за да преминат. Това пък от своя страна възпрепятства превоза на стоки. Има реален риск страната ни да пропусне ползите от стокообмена от Изток, тъй като миналата година Турция и Румъния се договориха за Ро-Ро терминал до пристанище Констанца.

От документацията за стартираната от НКЖИ поръчка става ясно, че идеята е жп линията да обслужва не само товарния, но и пътническия трафик. След прединвестиционното проучване ще се изготви идеен и технически проект, а едва след това ще се подходи и към поръчка за бъдещо строителство.

Миналата година областният управител на Ямбол коментира, че проектът най-вероятно ще струва над 118 млн. лв. Крайната цена обаче ще стане ясна едва след като бъде изготвен и техническият проект. Финансиране най-вероятно ще бъде осигурено от Кохезионни фондове или по линия на Зелената сделка.

През 2002 г. по жп линията Ямбол – Елхово са преустановени пътническите превози, а през 2009 г. и товарните. Участъкът е спрян за редовна експлоатация през 2011 г. Предвид невъзможността да се осигури постоянна охрана на трасето, при извършвани периодични проверки са констатирани множество кражби, като към настоящият момент без извършване на капитални ремонтно-възстановителни дейности не е възможно движение на подвижен железопътен състав след км 6+275. Няма актуални данни за състоянието на сградите и съоръженията.

Към момента линията е със статут на маневрен район и се води в ДП НКЖИ като „Маневрен район Ямбол-юг”, не е електрифицирана и е в експлоатация до 6-ти километър за товарно движение и маневри, като скоростта е между 25 и 40 км/ч.

След Елхово връзката към Турция няма изградена жп линия. Така съществуващата Ямбол – Елхово ще трябва да бъде удължена до Лесово и Турция.

Източник: economic.bgСтатията е публикувана на 19 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Генерал Съби Събев:  Ветото на Румен Радев не кореспондира с политиките, които НАТО и ЕС провеждат
Мотивите за ветото, което президентът Румен Радев наложи на решението за изпращането на 100 бронетранспортьора за Украйна ...
Според АИКБ: Догонваме средноевропейския процент на светла икономика
Българската икономика изсветлява с темпове, които я доближават до средноевропейския дял от 85%. Според изследване на Асоциацията ...
Мъж влачи с колата си охранител и се заби в зала
Пиян мъж се заби с автомобила си във фасадата на зала за събития, като едва не уби ...
Скандал в Манчестър Юнайтед?
Футболисти на Манчестър Юнайтед продължават да са разочаровани от работата си с мениджъра Ерик тен Хаг, твърдят ...
Левандовски стяга куфарите в Барселона?
Настоящият сезон може да е последен за Роберт Левандовски за Барселона. Ръководството на каталунците вече планира раздяла ...
Ледена епоха в Сибир! Температурите паднаха до минус 56
Температурите в части от Сибир паднаха до минус 56 градуса по Целзий в понеделник 4 декември, докато ...
Пентагонът: Хусите не стрелят по американски военни кораби
Поредицата от атаки от страна на подкрепяните от Иран хуси в Йемен може в крайна сметка да ...
Atlantic Council: Не спирайте помощта за Украйна, това е разумна инвестиция
Отпускането на американска военна помощ за Украйна е най-стратегическата инвестиция в отбраната от поне две десетилетия. Отказът ...