НКЖИ стартира обществена поръчка за изготвяне на прединвестиционно проучване за ЖП линия Ямбол – Елхово – Лесово

Публикувано преди 1 година  |  Общество

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ предприема първа стъпка, за да подобри граничния жп преход между България и Турция. За целта ще се проучват ползите и разходите от възстановяването на жп линията Ямбол – Елхово, но и продължението ѝ към Лесово и турската граница. Вече е стартирана обществена поръчка за изготвяне на прединвестиционно проучване, което трябва да анализира различни варианти за трасе.

Припомняме, че през ноември 2022 г. министърът на транспорта Христо Алексиев проведе среща с генералния директор на Турските държавни железници Хасан Пезюк. Тогава стана ясно, че двете страни ще работят за възстановяването на жп направлението, за да се облекчи трафикът през Свиленград – Капъкуле.

През септември жп експерти алармираха, че тапите по границите са често явление и че товарните влакове чакат с часове, за да преминат. Това пък от своя страна възпрепятства превоза на стоки. Има реален риск страната ни да пропусне ползите от стокообмена от Изток, тъй като миналата година Турция и Румъния се договориха за Ро-Ро терминал до пристанище Констанца.

От документацията за стартираната от НКЖИ поръчка става ясно, че идеята е жп линията да обслужва не само товарния, но и пътническия трафик. След прединвестиционното проучване ще се изготви идеен и технически проект, а едва след това ще се подходи и към поръчка за бъдещо строителство.

Миналата година областният управител на Ямбол коментира, че проектът най-вероятно ще струва над 118 млн. лв. Крайната цена обаче ще стане ясна едва след като бъде изготвен и техническият проект. Финансиране най-вероятно ще бъде осигурено от Кохезионни фондове или по линия на Зелената сделка.

През 2002 г. по жп линията Ямбол – Елхово са преустановени пътническите превози, а през 2009 г. и товарните. Участъкът е спрян за редовна експлоатация през 2011 г. Предвид невъзможността да се осигури постоянна охрана на трасето, при извършвани периодични проверки са констатирани множество кражби, като към настоящият момент без извършване на капитални ремонтно-възстановителни дейности не е възможно движение на подвижен железопътен състав след км 6+275. Няма актуални данни за състоянието на сградите и съоръженията.

Към момента линията е със статут на маневрен район и се води в ДП НКЖИ като „Маневрен район Ямбол-юг”, не е електрифицирана и е в експлоатация до 6-ти километър за товарно движение и маневри, като скоростта е между 25 и 40 км/ч.

След Елхово връзката към Турция няма изградена жп линия. Така съществуващата Ямбол – Елхово ще трябва да бъде удължена до Лесово и Турция.

Източник: economic.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА