Полша включи на турбо: въоръжава армия и търси войници

Публикувано преди 1 година  |  Света

Руската война срещу Украйна накара Полша да се превъоръжава с висока скорост. Варшава ударно купува оръжия и търси млади хора за армията. Условията са повече от привлекателни, а военният бюджет е огромен.

Група полски кадети маршируват в параден строй през училищния двор в Радом, на около 100 км. южно от Варшава. Армията организира там военно изложение, а на площадката са наредени бронетранспортьори и зенитни оръдия собствено производство, отбелязва АРД в свой репортаж.

„Русия представлява опасност“

„Някъде в подсъзнанието ти винаги се върти идеята, че си длъжен да се включиш в отбраната“, казва 16-годишният Конрад. „Защото ситуацията в света е такава. Русия представлява опасност и войниците просто са необходими, за да се защити страната“, казва ученикът. А полската армия в момента усилено търси подрастващи попълнения, обяснява авторът на репортажа в АРД.

В Полша тече превъоръжаване – както по отношение на оръжията, така и на кадрите. Откакто през 2015 г. партията „Право и Справедливост“ (ПиС) пое властта, броят на военнослужещите се е увеличил с почти три четвърти до 164 000 души. Предвижда се те да нараснат до 300 000 души. Задължителна военна служба няма, но армията е привлекателен работодател, коментира подполковник Дамян Дудек, цитиран от АРД.

Началната заплата в доброволната военна служба е около 1000 евро. Във времена на инфлация и финансова несигурност, подобен доход е гарантиран и доста привлекателен. В момента Полша влага за отбрана цели 3% от БВП на страната, а има намерение да увеличи разходите и до 5 на сто.

Дълъг списък с поръчки

В началото на декември министърът на отбраната Мариуш Блашчак посрещна на пристанището в Гдиня първата пратка бойни танкове „К2“ и гаубици „К9“ от Южна Корея. „Ние искаме мир. И затова се подготвяме за война“, заяви той тогава.

Варшава би искала да придобие изтребители „FA50“ и ракетни установки, също от Южна Корея, както и бойни танкове „Ейбрамс“ и изтребители „F-35“ от САЩ. Самата Полша произвежда оръжия като самоходната гаубица „Краб“. Доставките на оръжия са толкова важни за Полша, че дори президентът на страната отиде до пристанището, за да ги посрещне.

„С оглед на войната в Украйна не е нужно да се обяснява колко важен е сега този процес и този темп на доставки“, казва Анджей Дуда, цитиран от АРД. И допълва, че от началото на войната е станало ясно едно: единствено „героизмът на войниците, снабдени с модерна техника, може да сложи край на руските имперски амбиции и руската бруталност“.

Опозицията критикува липсата на прозрачност

В Полша са убедени, че ако Украйна загуби войната, именно Полша и балтийските държави ще бъдат следващите цели на Москва. Поради това Варшава подкрепя Украйна почти безрезервно. Тя ѝ изпрати свои стари танкове „Т-72“, нови „Леопард“, а скоро ще достави на Киев и изтребители „МиГ-29“. Модернизацията на армията е необходима, включително и за да се запълнят тези липси.

Опозицията все пак критикува непрозрачността на оръжейните сделки. Бившият министър на отбраната и настоящ зам.-председател на опозиционната „Гражданска платформа“ Томаш Симоняк казва следното: „Депутатите в Комисията по отбрана научават за танковете „Ейбрамс“ или „К2″ от медиите“. Според него те не знаят дори и цените на тези доставки.

През есента в страната предстоят избори. Който и да ги спечели знае добре, че следващото правителство ще наследи една от най-мощните конвенционални армии в Европа, но и купчина много високи сметки за оръжия, коментира АРД.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО